Още по темата

Лихвите по депозитите са ниски, защото Централните банки в момента държат ниски лихвени нива, за да стимулират реалната икономика.

Това заяви в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян. Той коментира появилата се миналата седмица информация, че в някои български банки има така наречената отрицателна доходност на депозитите. Тоест човек, който си държи парите в банка, губи заради инфлационните процеси.

„Как си представяте, ако човек можеше да живее само от депозити. Това означава всички да сложим по едни пари в банката, да легнем и там едни пари от някъде да идват. Смисълът на депозита е да бъде използван след това в нещо, което да създаде ново богатство", обясни банкерът.

Хората видяха, че много високите лихви не винаги са доказателство за добро здраве на банката. По думите му ниските лихви са стимул за инвестиции, затова и в Европа има отрицателни лихви, в абсолютна стойност.

Целия разговор с Левон Хампарцумян във видеото:

Според икономистът от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов, който коментира темата за ниските лихви пред "Фокус", това е вид финансова репресия, която се води от банките по света и съответно от Европейската централна банка и наказва спестителите.

"Въпросът е, че тази политика на Европейската централна банка, междувпрочем и на Федералния резерв и на Японската националната банка, е насочена именно към това – да ни дестимулират да спестяваме. Те не искат бизнеса и гражданите да спестяват. Те искат бизнесът да инвестира, а гражданите – да харчат", уточни икономистът.

Той обясни, че всеки, който иска да спестява, е наказан, като целта е той да промени своето поведение и да вкара парите си в потребление на стоки и услуги или ако има бизнес, да инвестира.

По думите на икономиста подобна промяна не е толкова лесна. Според него хората спестяват по ред причини и дори да няма лихва върху спестяванията, те ще продължат да пестят.

"Ако спестяванията им трябват за бъдещо обучение на децата им в университет или за предстоящо лечение, или просто за сигурност, за да имаш бели пари за черни дни, то тогава каквато и да е лихвата, имаш нужда от това спестяване, защото то ти дава сигурност“, коментира още икономистът.

Лъчезар Богданов каза още, че хората у нас предпочитат да спестяват в банков депозит, защото имат известна сигурност и депозитите до 100 хиляди са гарантирани. Според него инвестирането може да бъде рисково, било то в имот или бизнес, и няма добра среда за инвестиции. Лихвите по кредитите също падат, каза още Богданов.