Още по темата

Предварителните данни на НСИ за 2014 г. сочат, че износът на България за ЕС и трети страни бележи спад от 0,7%, а вносът ръст от 1,2%.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос ползите и вредите за България от наложените санкции от ЕС и ответните контрасанкции от Руската федерация.

„Докато износът за страните за ЕС регистрира ръст през 2014 г., е налице спад в износа на България за трети страни от 6,6% и на вноса от 3,2%,

на което е дължи тенденцията на задържане на обшия износ през 2014 г.“, заяви още Лукарски.

По думите му износът на България към Русия за 2014 г. заради санкциите и контрасанкциите намалява с 8,8% и достига 707,6 милиона долара.

„Вносът от Русия се свива с 16,1 % и достигна 5,3 млрд. долара. В резултат, на което двустранният стокообмен бележи спад от 15,3%“, обясни министърът на икономиката.

Според него на двустранните отношения с Русия по-силно влияние оказват ответните мерки на Русия, с които се забранява вносът от ЕС на някои храни.

„По данни на българската статистика износът на стоки за Русия, попадащи във временния ограничителен списък за 2014 г., е на стойност 13, 4 млн. долара. През 2014 г. износът на същите стоки е с около 4, 6 млн. долара сравнение с 2013 г.“, обясни той.

„По данни на БНБ през 2014 г. преките чуждестранни инвестиции от Русия са на стойност 137 млн. евро, което е с 107, 6 млн. евро по-малко от направените от 2013 г.“, коментира Лукарски.

Санкциите действително са крайна мярка. И България, и Русия, и Европа губят много от тази политика, 

коментира премиерът Бойко Борисов в отговор на питане на народния представител Волен Сидеров в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Борисов отбеляза, че в Европейския съвет всеки се е изказал и е заявил мнението си, което не винаги съвпада с гласуването.

„Ние сме подкрепили санкциите като лоялен член на евроатлантическата общност“, каза Борисов и добави, че в същото време много точно и ясно сме казали, че в областта на туризма, на леката промишленост, особено при селскостопанските продукти губим и търпим загуби от контрасанкциите.

По думите на премиера се правят непрекъснато опити отношенията да се нормализират, но всичко минава през решаването на украйнската криза.

„Надявам се, че това ще се случи през 2015 г., за да отпаднат санкциите и контрасанкциите“,

заяви Борисов. По думите му сега положението е по-лошо от Студената война.

„Многократно съм изказвал мнението си, че по темата „Украйна“ страните трябва да се разберат“, заяви премиерът.

Борисов посочи също, че предстоят визити в Москва на няколко министри, свързани с участието им в различни форуми – на икономиката, на енергетиката, на земеделието, както и визита на финансовия министър.

„Поддържаме възможно най-високо ниво на участие там, именно за да покажем, че не сме съгласни с политиката за Украйна, но в същото време не искаме да прекъсваме отношенията си с един братски за нас народ и да губим икономически позиции там“, отбеляза министър-председателят.