Още по темата

Задава се драстично поскъпване на цигарите. Очаква се цената на най-масовите да премине психологическата граница от 5 лева. Това всъщност е първата стъпка към поскъпването заради по-високите акцизи, които трябва да догонят евро изискванията през следващите 3 години, съобщава Нова ТВ.

Кутията, която днес струва 4,70 лева, през 2018 г. ще струва 5,30 лева. Другият също така популярен клас цигари от 6 лева ще гонят 7.

Най-евтините цигари на пазара ще достигнат 4,80 лева, а най-скъпите - 11 лева.

Онези, които днес плащат 10 лева за луксозна кутия цигари, вероятно ще са склонни да платят и 11. В Монтана обаче трудно ще преглътнат поскъпването. Колкото и да им струват цигарите обаче, хората там ще продължат да пушат – просто ще изберат контрабандата.

Две правителства можеха да направят първите крачки, така че поскъпването да е по-плавно, но предпочетоха да поотложат.

Вече има ясен график за вдигането на акциза.

Експертите припомнят, че в миналото, освен да отлагат поскъпването, управляващите са го и изтегляли в аванс, за да има пари за хазната.

У нас контрабандата на цигари е 20% от всички продажби. Приблизително на същото ниво е и в европейските страни.

Бюджетът на една Германия обаче не се крепи на акцизите – там болниците и училищата не зависят от това ще има ли приходи от акцизи за издръжка или не.

Търговците казват, че не е задължително вдигането на акцизите да се отрази директно на крайната цена. Може част от сумата да е дори за сметка на производителите – нещо, което досега поне не се е случвало.

Производителите от своя страна настояват държавата да засили борбата с контрабандата.

Държавата чака над 200 000 000 лева от по-високите акцизи. Остава обаче рискът да избуи контрабандата.