Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че от правителството са отворени да бъде потърсен приемлив за социалните партньори вариант на предложения за промени в пенсионната система до влизането на проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване в Министерския съвет.

Той обобщи днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите му работодателите са несъгласни с вдигането на осигурителните вноски, синдикатите оспорват нарастването на възрастта, особено на работещите при тежки условия на труд.

От бизнеса продължават да искат промяна на изплащането на болничните, както и 50 на 50 разпределение на вноската между работодател и работник.

Необходима е промяна в пенсионната система, това усилие, което го правим в момента е полезно, заяви министър Калфин.

Продължаваме на следващия етап работа с пенсиите за инвалидите , което ще отнеме няколко месеца, предстои да се работи и по темата с пенсионните фондове, отбеляза той.

По думите на Калфин предстои работа и по начина на определяне на минималните осигурителни доходи и минималната работна заплата, за което днес ЕК ни приканва.

Вицепремиерът допълни, че трябва да се работи и по намиране на обективен механизъм за определяне на продължителността на живота, която да влияе на възрастта за пенсиониране след достигането на заложените в предложенията на социалното министерство 65 години за мъжете и жените.

Ранното пенсиониране остана, но то не може да остане непокътнато, заяви Калфин.

По думите му България е единствената страна, в която се плаща пълна пенсия и пълна заплата след пенсионирането и желанието за ранно пенсиониране ще се охлади много бързо, ако бъде отнето това право и започнат да се облагат доходите. От синдикатите са против изравняването на възрастта на жените и мъжете, особено за работещите при вредни условия на труд

На заседанието присъства и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че подкрепя предложенията на вицепремиера и се надява да е намерено правилното сечение.

Запознат съм с детайлите, има теми по които се можем да коментираме, но по някои - не, и една от тях е възрастта за пенсиониране, подчерта Борисов

При този демографски срив не можем да си позволим да не повишим възрастта на пенсиониране.

Калфин направи всички усилия тази възраст да се вдига плавно, каза Борисов и добави, че се надява на разбиране и отстъпчивост.

Премиерът информира участниците в НСТС, че статистиката отчита ръст на БВП от процента за първото тримесечие на годишна база. За първи път от години има излишък в бюджета и това го правим с огромните усилия на приходните агенции, на МВР, специалните служби за борба със сивия сектор и с контрабандата, каза Борисов.

Над един милиард лева повече приходи сме събрали и до края на месеца те ще станат 1,5 млрд. лева, обеща той. Не само ще събираме повече пари но ще има и реализация, добави той. Има специални екипи от митничари и полицаи, искаме хората да работят тихо, а явни да са само приходите в бюджета.

Щом те растат, значи работят добре, каза Борисов. Това е полза за родното производство, добави той. Мерките на полицията засечени през данъчните са също много оптимистични и ще има ревизии на криминално проявените лица, добави премиерът.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов очерта по време на заседанието допирните точки между синдикати и работодатели по предложенията за пенсионна реформа

На еднакво мнение сме, че в сектор "Сигурност" трябва да бъдат въведени изисквания за достъп до пенсия, както във всички останали сектори, отбеляза Манолов.

По думите му социалните партньори подкрепят и мерките за намаляване на сивия сектор по отношение на ограничаването на разплащането в брой.

Работодатели и синдикати смятат, че нещо трябва да бъде променено в сегашната система за отпускане на инвалидните пенсии. Според социалните партньори максималният осигурителен доход трябва да се определя по обективна методика, тъй като практиката да бъде определян административно не дава добри резултати.

Съществуващата тристълбова система е нещо, което си заслужава да бъде съхранявано и обогатявано, смятат работодатели и синдикати, посочи Манолов.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" социалните партньори имат резерви и по отношение на това парите на хората, които искат да получават само една пенсия от общественото осигуряване, да бъдат съхранявани в Сребърния фонд.

Работодателите поискаха да бъде променено сегашното изплащане на болничните, което беше въведено като антикризисна мярка. Те припомниха позицията си, че са против увеличаването на осигурителните вноски.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, откакто са почнали да намаляват осигуровките, в бюджета на НОИ са влезли с 15 милиарда лева повече, тъй като средният осигурителен доход е нараснал три пъти, а заетостта се е увеличила с близо 500 000.