Още по темата

Разпределението на парите, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща на болниците за болнична помощ, лекарства и медицински изделия, бяха публикувани на сайта на институцията.

Оттам съобщават, че вече са онлайн първоначално утвърдените годишни бюджети за 2015 г. за болнична медицинска помощ, утвърдените актуализирани годишни бюджети за 2015 г. за болнична медицинска помощ; както и заплатените средства, отчетени за извършена дейност за периода декември 2014 г.- март 2015 г.

Публични са и данните за заплатените от НЗОК средства за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ за периода декември 2014 г.- март 2015 г., както и средствата за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в условията на болничната медицинска помощ, отчетени за извършена дейност за същия период, се казва още в съобщението.

Действията на НЗОК са в изпълнение на декларираните намерения от управителя ѝ д-р Глинка Комитов да отстоява политика на прозрачност в управлението на институцията, заявяват от Здравната каса.

Вчера на заседание на Здравната комисия в парламента депутатите решиха да има публичност на решенията на Здравната каса и разпределянето на парите ѝ.

По време на обсъжданията в комисията на появила се в медиите информация за предстоящо увеличаване на бюджета на болница "Софиямед", в която акушерка преби новородено, с над 3 милиона лева, както и на други болници, заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков коментира, че на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, чийто член е и той, е било обсъждано, че няма да се гласуват подобни предложения, ако липсват аргументи и критерии, поради които се правят такива предложения. Ако липсват подобни аргументи, аз лично няма да гласувам, подчерта Пенков.