Още по темата

Над 800 млн. лв. европейски средства няма да влязат в България заради "некадърното" управление на това правителство, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Малко по-късно от Еврпейската комисия коментираха, че такова решение не е взето и тече счетоводна процедура.

По думите на Борисов обаче

управляващите "брутално" налагат корекции върху общините.

Лидерът на ГЕРБ каза, че корекциите, наложени на кметове на ГЕРБ и кметове на АБВ, надвишават 110 млн. лв. Според Борисов много български общини и много фирми ще фалират. Председателят на ГЕРБ посочи, че са лъжа изявленията на управляващите, че вече нямало междуфирмена задлъжнялост и се били разплатили с фирмите. С над 150 млн. лв. "висят" в момента към фирмите, обясни Борисов.

Според него с тези корекции към общините управляващите казват на Брюксел, че в България институциите не работят, след като по-рано са правили проверки по проектите и е било обявено, че всичко е наред. Българинът като усети, че така драстично са му бръкнали в джоба, ще реагира, коментира опозиционният лидер. По думите му управляващите сега "прикриват нещата", но с времето едно по едно те започват да излизат.

Европейската комисия не е спирала плащания за България по програмата за развитие на селските райони, заяви за БНР говорителят на Комисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уейт. По думите на Уейт

в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013 г., и е твърде рано

да се спекулира дали страната ни ще загуби пари по програмата и какъв ще е техният размер.

"Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите. Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащания. Днес предстои въпросът да бъде обсъден и се надявам, че до няколко седмици ще бъдем в състояние да приключим тази процедура", каза Роджер Уейт, говорител на ЕК, отговарящ за селското стопанство.

"Няма спиране на средствата по програмата за развитие на селските региони и

всяко такова изказване, прави лоша услуга на държавата",

каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Той подчерта, че в момента земеделското министерство се старае да запази всеки един лев и призова, когато се говори за национални интереси, темите да не се политизират. Зам-министърът на земеделието каза, че

в одитния доклад са констатирани слабости, но с някои от тях ведомството не е съгласно.

"Искаме допълнителна информация и претендираме, че процедурите в ДФЗ са спазени. Не сме съгласни с констатациите, свързани с авансовите плащания, както и по отношение на гаранционния фонд", заяви Гечев и допълни, че по отношение на обществените поръчки при са констатирали слабости и МЗХ и ДФЗ работят по тяхното отстраняване.

Гечев обясни, че от МЗХ ще изпратят и писмо до ДФЗ, в което ще заяви, че трябва да проектите за закупуване на транспортни средства като джипове, трябва да бъдат спрени. Досега проекти за закупуване на транспортни средства са одобрявани и затова трябва да очакваме ново питане от страна на ЕК, подчерта още Гечев. Гечев каза, че на

ЕК не признава изразходването на 396 млн. лв. по Програмата за развитие на селските региони, а забележките са за периода октомври 2012 г. до октомври 2013 г.

Средствата са преведени и платени, но не са осчетоводени в баланса. От ЕК са поставили питания и очакват обяснения. След като ги получат ще се пристъпи към уравняване, а не към спиране на средства. Според Гечев на практика забележките се отнасят за мерките, по които са отпускали средства предишните управляващи. "Засега ще има период с около 180 проекта, които няма да бъдат платени, защото по тях за закупени яхти и джипове", уточни Гечев и повтори, че до загуби на средства от националния бюджет няма да се стигне.