Още по темата

Пеевски няма нищо общо с КТБ и ще го докажем, заяви депутатът от ДПС и член на парламентарната комисия за КТБ Йордан Цонев в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ тази сутрин.

"Делян Пеевски никога не е бил акционер в тази банка, никога не е участвал в управлението й, той и неговото семейство са си върнали всички кредити до стотинка. Той няма преференциални депозити и няма никакво отношение към тази банка", категоричен бе той.

По думите му Пеевски не е бил в един отбор с бившия шеф на КТБ Цветан Василев, а в банката е имало прикриване, но не и от ДПС.

Затова партията била мотивирана да стигне до цялата истина за КТБ. Цонев посочи, че на базата на три одиторски доклада почти всички членове на комисията за КТБ са се обединили около констатацията, че банката е била създадена, функционирала е и е била управлявана като

финансова пирамида от нейния мажоритарен собственик Цветан Василев.

От ДПС ще инициират законодателна инициатива за разкриване на банковата тайна за политици и депутати и за стотиците преференциални депозити, за които стана ясно, че синдиците са преобразували в обикновени. Искаме отговор на въпроса кой е толерирал КТБ в нейните фараонски бизнес практики, управлявани от Цветан Василев, заяви Цонев.

"В трите одитни доклада се натъкнахме на една и съща констатация - до 30 септември не е осчетоводена нито една цесия. А от 30 септември до 6 октомври са направени цесии за над милиард”, посочи още депутатът.

Той обаче твърди, че няма информация кои са хората с преференциални депозити

с изключение на Иван Костов. Цонев отказа да отговори на въпрос за Емел Етем и Ахмед Доган. По думите му при тях става дума за обикновени кредитни карти, от които никога не е теглено.

Той отговори неясно и за собствените си кредитни карти, които по думите му са 4-5, с лимити между 2-5000 лв.

"Не съм бил финансов концесионер, а колега на Христо Бисеров. Надявам се да се докаже, че обвиненията са неправилни", коментира още той в отговор на въпрос за връзката си с бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента.

Йордан Цонев прогнозира още, че шефът на БНБ Иван Искров ще си подаде оставката в следващите месеци.

Каква е схемата, според Цонев

От 5,2 млрд. лв. кредитен портфейл, 3,7 млрд. (или 72 на сто) са били дадени на фирми, свързани с Цветан Василев, като срещу тях или е нямало обезпечение, или то е било фиктивно.

Всички общо 117 фирми са били "бушони", през които е преминавало кредитиране една през друга, за да може после Василев да си купи активи, които не са заложени срещу кредитите, получени от фирмите, обясни Цонев.

Над 71 от тези дружества са регистрирани на седем адреса в София. 18 от тях имат само по един служител, а останалите - по няколко.

Капиталът на банката е бил увеличаван със средствата на вложителите, посочи Цонев и даде пример с Технологичния център – Институт за микроелектроника или т.нар. ТЦИМЕ, през който е направено едно от увеличенията на капитала чрез подчинен срочен дълг.

Подробности от разговора гледайте във видео файла