Още по темата

Най-добре за еврозоната е Гърция да излезе от нея, заяви на пресконференция днес професорът по приложна икономика Стив Ханке, известен у нас като баща на валутния борд.

Ханке аргументира мнението си с думите, че гръцката икономика върви надолу и ще продължи да го прави. "Ще бъде много по-зле, отколкото се очакваше до скоро. 85% от паричното предлагане в Гърция се дължи на дейността на търговските банки.

Четирите големи търговски банки, които държат около 90% от активите в банковия сектор на Гърция, са практически в несъстоятелност и ще фалират, освен ако не бъдат спасени за трети път", посочи Ханке.

Според него именно така се получава свиване на паричното предлагане и ситуацията в Гърция ще става много по-лоша.

"Ситуацията в Гърция трябва да се оправи. Те са абсолютно недисциплинирани и не може да им се вярва", категоричен бе проф. Ханке.

Защо сега Гърция е в беда - защото тя е в еврозоната, знае, че може да разчита на финансиране и достигна до огромен дефицит и дълг, обобщи той.

Финансирането на гръцката икономика рязко се сви, откакто бе избрано новото правителство, а големите търговски банки са пред банкрут, така че ситуацията в Гърция е много лоша, заяви той.

България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната, смята икономистът

Според Ханке валутният борд ни дава само предимства, без недостатъци, а влизането в еврозоната ще наруши финансовата ни дисциплина и ще е пагубно за страната.

Неформално вие вече сте в еврозоната, ще бъде много глупаво, ако влезете в еврозоната и завършите като Гърция с тотална липса на фискална дисциплина, защото манталитетът в България не е същият като в Гърция, но все пак това са Балканите, коментира Ханке.

Ефектът от тези фалита на Гърция върху България ще бъде минимизиран заради валутния борд в страната, отбеляза икономистът.

Фискалната дисциплина в България е добра и с изключение на една гнила ябълка в кошницата, каквато се оказа КТБ, останалите банки са силни и системата е стабилна, коментира Ханке.

Той обаче подчерта, че БНБ е допуснала груба грешка като е позволила това да се случи. Според Ханке Централната банка би трябвало да публикува ежемесечно финансовите отчети на банките, за да има по-голяма прозрачност какво се случва в банковата ни система.

Аз мога да анализирам гръцките банки и го правя, но не мога да направя твърдение за състоянието на българските банки, защото липсва информация, каза проф. Ханке. Ханке отбеляза, че това, което прави страната ни уникална в пазарно отношение, е именно валутният борд - фискалната дисциплина. Влизането в еврозоната няма да доведе повече инвеститори в страната ви, категоричен е Ханке.