Още по темата

Контрабандата и източването на ДДС достигат около 2-2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Това каза по време на дискусия "Финансиране на организираната престъпност: Институционални мерки за въздействие" в Народното събрание председателят на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов.

Контрабандата и източването на ДДС нанасят огромни щети на бюджета, каза Атанасов. По думите му прекъсването на финансовите потоци на организираната престъпност е един от най-ефективните методи за борба с нея.

Атанасов посочи, че ефективната борба в тази област ще доведе до повишаване на приходите в бюджета и до отслабване на престъпните дейности, които я съпътстват.

Стратегията за противодействие в това отношение трябва да се основава на задълбочено познаване на явлението и изучаването му, особено от неправителствения сектор и предложение за подобряване на законодателството, каза Атанасов.

В свое проучване, което беше представено днес, Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) прави паралел между нелегалните и легалните пазари, който показва, че често те се ползват от едни и същи финансови инструменти.

На нелегалния пазар работят функциониращи и в много случаи добре менажирани криминални предприятия, каза председателят на ЦИД Огнян Шентов.

Според него въздействието върху тях и ограничаването на нелегалните пазари трябва да бъде извършено със същите финансови инструменти, които се ползват и при легалните пазари.

Сред основните изводи на изследването са, че наред с криминалните приходи, легалните финансови източници играят важна роля за финансирането на организираната престъпност, защото престъпните организации могат да се нуждаят от външно финансиране при започване на дейността си.

Финансирането на организираната престъпност обаче рядко попада в полезрението на разследващите и прокуратурата, според ЦИД.

Тема на дискусията станаха и заловените на ГКПП "Капитан Андреево" камиони с нелегални цигари, но беше посочено че България е по-скоро транзитна страна.

"Български патент е вече и схема, по която и легални производители на цигари успяват да продадат на пазара цигари без бандерол и без плащане на акциз. Този български производител достигна рекордни нива миналата година. Той контролираше около 70% от пазара на цигари. Сега имаме драстичен спад на неговите продажби, след като Агенция "Митници" и МВР застанаха пред входовете на тези български цигарени фабрики", каза Тихомир Безлов от ЦИР, цитиран от БНР.

Примерите с търговията на канабис сочат, че при инвестиция в размер на 20 хиляди лева, фермерът получава заплащане в натура половината от реколтата, а на финала калкулираната печалба е 250 хиляди лева за организатора на схемата.

Над 150 млн.лв. повече са събраните средства от Агенция „Митници” в сравнение със същия период миналата година, каза директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов,

предаде Агенция "Фокус". По думите му в плана за 2014-2015 г. разликата е 180 млн. лв.

През май месец ще изпълним плана за годината относно ръста на приходите, заяви той. По думите му тази година ще бъдат достигнати нивата от преди две години.