Катар проявява интерес за сътрудничество между компаниите „Катаргаз“ и „Булгаргаз“.

Това е станало ясно в първия ден от двудневното официално посещение на премиера Бойко Борисов в столицата Доха.

Освен това Борисов и министър-председателят и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани  подписаха и споразумение за сътрудничество в борбата с престъпността. Това е първата договореност в областта на сигурността в рамките на дипломатическите отношения между двете държави.

Пред премиера Борисов в Катар е заявен интерес за съвместна работа и в областта на транспорта, земеделието и енергетиката. Конкретните параметри ще бъдат договорени от ресорните министри на предстоящите в понеделник двустранни срещи.

В Доха стана ясно още, че България може да участва със свои строители при изграждането на съоръженията за световното първенство по футбол в Катар през 2020 г. Премиерът се запозна и с някои от крупните проекти, които предстои да бъдат изградени през следващите няколко години от чуждестранни компании, се казва в съобщение на МС.

В Доха премиерът е придружаван от вицепремиерът Румяна Бъчварова и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Десислава Танева, Божидар Лукарски, Ивайло Московски, Даниел Митов и Теменужка Петкова.

Премиерът и българските министри обсъждат с катарските си колеги възможностите за насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за задълбочаване на отношенията в областта на икономиката, енергетиката, земеделието, транспорта, инфраструктурата и други.