Още по темата

Най-големите предимства на българския туризъм в световен план са хигиената и цените на хотелите.

Това показват данни от доклад на Световния икономически форум за конкурентоспособността на отрасъла по цял свят.

В доклада са включени общо 140 държави, които са оценявани по различни показатели, като цени, инфраструктура, сигурност, достъп до медицинска помощ и други.

Испания е първа в света по конкурентоспособност на туристическия си бизнес, следват я Франция, Германия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Австралия, Италия, Япония и Канада.

България заема 49-то място в общата класация. Страната ни е на първо място в света в категория "Хигиена и здраве“, като по-конкретно е определена като държавата с най-ниско разпространение на ХИВ/СПИН, както и с достъп до най-чиста канализация.

България е на пето място в света по изгодни цени на хотелите, като се има предвид съотношението цена - качество.

От туристическа гледна точка страната е привлекателна за хора от цял свят, тъй като няма животозастрашаващи заразни болести, както и задължителни ваксини за влизане в страната, отбелязва bgvakancia.com. Сред първите десет сме и по индикаторите "брой лекари на глава от населението" и "брой болнични легла". 

Например, на 10-то място сме по процент на защитени територии спрямо площта на страната. Оценяват високо и природните ни и културни забележителности, като ни поставят в топ 30 за света.

Показателите, по които изоставаме, са „квалификация на персонала, зает в туристическия бранш“, както и по „ефективност на маркетинговите стратегии за привличане на туристи“