Още по темата

Министерството на туризма подготвя законови промени, с които да се стане по-лесно изграждането на ски лифтове и ски съоръжения.

Това съобщи на пресконференция министър Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти. В срещата е участвал и съветникът й областта на зимния туризъм Марк Жирардели.

Ангелкова уточни, че ще се правят изменения в Закона за туризма и в свързаните с проблематиката закони за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи, както и за горите.

Очаква се до месец промените да са готови

По думите на министър Ангелкова страната ни е на едно от последните места по отношение на ски инфраструктурата.

Тя съобщи данни на НСИ, според които през този зимен сезон е отбелязан ръст от 8,2%, с 1,2 млн. туристи и приходи от 640 млн. лв. за периода декември-март, което е с над 6 на сто повече спрямо миналата зима.

Основният ръст на туристи е от Турция - с 30 на сто повече. Според Ангелкова този факт дава основание съвместно с външно министерство да се даде възможност визовите облекчения за турски граждани да започнат да се дават целогодишно, а не само през зимата.

Ръст се отчита и на туристи от Италия - около 20 на сто, Германия - 10 на сто, Австрия - 8 на сто, Гърция - 6 на сто, както и от останалите съседни на България държави, сочат още данните.

Сред другите проблемни области от бранша са посочили пътната инфраструктура, която - по уверенията на министъра, е сред основните приоритети на кабинета. Поет е бил ангажимент и за действия по увеличаване мощностите на електропреносната мрежа в курорта "Боровец".

Деловите среди и държавата са се обединили около необходимостта от обща стратегия по отношение на маркетинга и предлагането, както и от това

всяка година да има слоган за зимната кампания,

коментира още министърът. По думите й в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 г.

Министър Ангелкова съобщи още, че съветникът й Марк Жирардели е представил на срещата пътната карта по отношение на стратегията за развитието на планинския туризъм, която предстои да бъде завършена до края на годината или в началото на следваща.