Още по темата

Българският ИТ сектор е сред малкото отрасли с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб с повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от БВП.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Четвъртата годишна кръгла маса "Бългериън Ай Си Ти Уоч" (Bulgarian ICT Watch), организиран от "Ай Си Ти Медия" (ICT Media) и Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ днес, съобщиха от Министерството на икономиката (МИ).

През последните няколко години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ - приблизително 60% от приходите са от износ, както и при създаването на нови работни места - 35 хиляди работни места през последните 10 години. Съществува потенциал да бъдат създадени още 30 хиляди нови работни места, добави Везиева.

Тя цитира данни от ново проучване на "Глоубъл сървисис локейшън индекс" (Global Services Location Index), според което България е единствената европейска страна в топ 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг.

Рейтингът е изготвен от "Ей Ти Киърни" (AT Kearney) сред 51 държави по три показателя - финансова атрактивност, квалификация на персонала и бизнес среда.

По думите на зам.-министър Везиева само за година страната ни се e изкачила с 11 позиции в проучването на "Кушман енд Уейкфийлд" като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г., като според консултантската компания е утвърдила мястото си в областта на изнесените услуги. Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането според условията за бизнес, рисковете и разходите.

Представителите на брашна посочиха, че България е и предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. Те подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите, както и с внос на кадри.

Бизнесът призова държавата да се включи с частично държавно финансиране по различни програми за обучение, за да може страната ни да стане по-конкурентоспособна в ИКТ сектора.

В отговор зам.-министър Везиева напомни, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проект за дуалното обучение и призова бизнесът да се включи с още предложения по темата, с което да бъде надежден партньор в тази насока. Тя изрази оптимизъм в работата между държавата и бизнеса и каза, че приключвайки този форум, би искала двете страни да излязат с добри предложения, които Министерство на икономиката като институция да успее да реализира.