Още по темата

България ще загуби повече от съседките си Румъния и Сърбия при евентуален крах на гръцката икономика и излизане на Гърция от еврозоната ("Грекзит"), сочи доклад на "Морган Стенли" (Morgan Stanley), цитиран от "Блумбърг".

Гръцките банки държат значителен дял в България, Румъния и Сърбия, но най-големият дял на чуждестранните вземания е в България, се отбеляза в аналитичния доклад, публикуван днес.

Макар преките икономически последици от "Грекзит" (Grexit) да изглеждат контролируеми, според нас засега банките са най-сериозният потенциален канал на разпространение, се допълва в документа.

Гръцките банки извършват средно около 14% от бизнеса си в Югоизточна Европа. Имат пазарен дял от около 25%, а дейността им се финансира с депозити на стойност около 15 млрд. евро. Те представляват 33 процента от чуждестранните вземания в България, 18% в Румъния и 23% в Сърбия, според данните на "Морган Стенли".

Виждаме вероятност от голям отлив на депозити като ключов механизъм за предване на риск, се предупреждава в доклада.

При недостиг на ликвидност гръцките подразделения в България, Румъния и Сърбия вероятно ще се нуждаят от намесата на местните власти, се допълва документа. България е най-застрашена в региона, защото освен това около 7% от износа й, или 3,8% от БВП, отиват за Гърция.

При Сърбия и Румъния този показател е съответно 1,4% и 1,1% от общия износ или 0,4% и 1,15 от БВП, сочат данните на "Морган Стенли".

Масово изтегляне на депозитите от гръцките банки в региона би имало значително негативно влияние върху бюджетните дефицити и дълга на правителствата в региона, предупреждават авторите на доклада.

Те допълват, че България планира да свие дефицита си до 3% от БВП през 2015 г. спрямо 3,7% през 2014 г.

Банките в Румъния и Сърбия са "по-малко изложени на краткосрочни рискове, свързани с рефинансирането на дълг", докато "България изглежда по-уязвима, тъй като 805 от общия брутен външен дълг е краткосрочен", се отбелязва в документа.

В публикацията са цитирани високопоставени представители на банка и на брокерска къща в България, според които при излизане на Гърция от еврозоната няма да има риск и последици за българската банкова система.

След последната среща на финансовите министри от еврозоната на 11 май стана ясно, че Гърция е отбелязала напредък в преговорите, но пари ще получи след споразумение с кредиторите. Еврогрупата е приветствала напредъка, постигнат на преговорите с Гърция, но изтъква, че е необходимо още време и усилия, за да може да се стигне до споразумение с балканската страна.

В. "Вима" пояснява, че европейски представители са предложили Гърция да организира референдум за одобрение на болезнените икономически реформи, изисквани от международните кредитори. След срещата гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна, че Гърция е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства до две седмици, ако не се постигне споразумение.