Още по темата

Инвеститорите, обезпокоени от последици от гръцката криза върху другите страни, могат да намерят успокоение в България, отбелязва "Блумбърг" в материал, озаглавен "Грекзит ви разочарова? Облекчение се намира в българските облигации".

Като се вземе предвид, че в България има най-много гръцки банки в ЕС, а миналата година имаше и банкова криза, страната е най-уязвима от гръцката криза в района, писа в доклад "Морган Стенли" тази седмица.

На фона на заплахите ЕС да ореже средствата, които поддържат Гърция, българските облигации се представят по-добре, като допълнителната лихва по основните дългови книжа на България спрямо германските доближава петмесечен минимум, смятат от "Блумбърг".

Макар акциите и облигациите по света да бележат спад тази седмица, тъй като вероятността от гръцки дефолт се прибавя към рисковете от повишаването на основаната лихва в САЩ, България отчасти е защитена благодарение на от един от най-ниските държавни дългове и от плановете на правителството да намали бюджетния дефицит.

Повишаването на равнището на депозитите и печалбите направи банковия сектор на страната по-устойчив, отколко преди година, допълва "Блумбърг".

Рисковете за България не са незначителни, но според мен са добре контролирани, посочва Дмитрий Баринов, който е паричен мениджър в "Юниън инвестмънт приватфондс" във Франкфурт.

Говорим толкова отдавна за излизане на Гърция от еврозоната, че повечето икономически играчи са осведомени и подготвени, отбелязва Баринов.

Цените на облигациите сочат, че повечето инвеститори не очакват Гърция да фалира и да напусне еврозоната, според Режис Шатьолие, който е ръководител на кредитната стратегия за развиващите се пазари в "Сосиете женерал" в Лондон.

Програмата за стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя търсенето на активи с по-висока доходност като българските и румънските облигации, допълва той.

Макар един "Грекзит" да може да окаже известен натиск върху България и Румъния, ЕС и ЕЦБ биха приложили мерки за предотвратяване на "заразяването", коментира Шатьолие.

Фактът, че има програма на ЕЦБ за количествено облекчаване, със сигурност предпазва пазара, подчертава специалистът.