23

З дравейте, Казвам се М., на 23 години от София.

Искам да споделя моята история, за да разберат хората, че не са сами. Всеки преминава през нещо в живота си и го е страх как ще го приемат другите, но въпреки това не трябва да мълчим.

Моята история започна преди три години, когато на път за университета, докато шофирам, получих затруднено дишане и чувство, че ще припадна.

Източник: ThinkStock/Guliver

Успях да стигна до университета и в момента, в който спрях автомобила, започнах да плача, имах чувството, че умирам и няма спасение. Веднага звъннах на майка ми, обяснявайки, че ми е лошо и ще припадна. Тя тръгна от работа към мен, а през това време братовчедка ми, с която учихме заедно по това време, дойде да ме успокоява. Прибрахме се вкъщи и вече знаех, че нещо се случва с организма ми и то не физически.

Започнаха да ме водят по лекари (кардиолози, ендокринолози, изследвания и т.н.) и всички казваха, че ми няма нищо. Аз знаех, че не съм физически болна, а имам нужда от психолог/психиатър, като по това време не знаех каква е разликата.

През периода от една седмица, докато обикалях кабинетите и търсихме подходящ психиатър/психолог, спрях да ям, не можех да спя, спрях да общувам с приятели, да излизам, да се усмихвам и имах страх от абсолютно всичко (молове и големи пространства, шофиране, пътуване и т.н.).

Източник: Thinkstock/Getty Images

Майка ми спеше при мен с кучето ми и стигнах до там да си чета детски книжки за успокоение. Така една седмица по-късно имах записан час при психиатър. В момента, в който влязох в кабинета знаех, че съм на правилното място и проблема ми е на психична основа.

За щастие попаднах от първия път на правилния психиатър и след като обясних всичко, ми поставиха диагноза тревожно разстройство и паник-атаки. Изписаха ми хапче, което започнах да пия веднага и знаех, че много хора са против пиенето на антидепресанти в такива ситуации, но аз знаех, че имам нужда от това. 

Колкото и да опитвах сама не можех да се преборя.

Започнах да ходя през 2-3 седмици на сеанс. През това време, изгубих всякаква връзка с външния свят. Баща ми беше твърдо против всичко това и постоянно ми повтаряше, че се филмирам и нищо ми няма, като до ден днешен е на това мнение и отказва да приеме, че това са реални проблеми.

Прекратих връзка с по-голямата част от приятелите си, тъй като спрях да излизам и те спряха да ме търсят и за повечето от тях това също бяха глупости. След няколко разговора с психиатъра разбрах и причината, за да стигна до тези състояния.

На първо място съм генетично предразположена към това като искам да вметна, че всеки човек е предразположен към отключване на психични болести, но едни са по уязвими от други. На второ място е начинът на живот, който водех.

Преди да се случи, всичко това имах "бурен начин на живот" като всичко се дължеше на тежка раздяла, която преживявах и проблеми вкъщи, които не отчитах.

Източник: Thinkstock/Guliver

Прекалявах с излизанията, опитвах наркотици и не спях по цели нощи като за мен това беше единствения начин да не мисля за проблемите си и компанията, с която излизах беше на същата вълна.

Ясно знаех, че наркотиците са допринесли за отключването на психичните ми проблеми. Отново хората около мен не вярваха на това и отричаха, че ако пушиш много трева или един-два пъти опиташ кокаин, няма как да ти повлияе. Е, повярвайте ми има и само който не го е изпитал, няма как да разбере.

През следващия месец продължавах да ходя на терапия и организмът ми да свиква с хапчето, като от него имаше доста странични ефекти (които са нормални при започване на прием на антидепресант).

Подготвях се за изпити и за заминаването ми в САЩ на бригада, като това ми беше най-големия страх дали ще успея да замина след като ми се случи всичко това.

пътуване семейство полет
пътуване семейство полет

Накрая дойде денят на заминаването ми и няма да забравя как се събудих в 3 през нощта за полета и изпитах най-големия страх в живота си. Започнах да плача и родителите ми казаха, че ако не искам и не се чувствам, по-добре да не заминавам, но знаех, че ще са много разочаровани от мен, а и аз от себе си, ако не го направя.

Някак успях да събера сили и да стигнем до летището, като за щастие пътувах с още две момичета. Никога не съм се страхувала да летя и да съм далеч от родителите си. На 16 години заминах да живея сама в Англия и им махах щастлива от ескалатора на Терминал 2, а в онзи момент пристъпвах плахо към терминала и не можех да спра да плача.

В крайна сметка успях да се кача на самолета. Психиатърката ми беше изписала едно хапче, което да взема по време на полета понеже ме беше страх от летене и стюардесите също бяха предупредени и постоянно ме наблюдаваха, както и хората, с които пътувах. След 18 часа полет, успях да кацна в САЩ и приключението започна.

През първата седмица плачех постоянно и имах чувството, че умирам. Чувах се с психиатърката ми и тя ми обясняваше, че това е нормално, защото трябва да се адаптирам и ще отнеме време. И наистина се оказа права, след около 2 седмици се успокоих и изкарах едно невероятно лято.

Разбира се продължавах да приемам антидепресант всеки ден и съм имала отново моменти на страх и отчаяние, но успях да сбъдна една от мечтите си и да посетя невероятни места, за което се гордея със себе си. В САЩ заминах 46кг. и три месеца по-късно се върнах 56кг. като майка ми не можа да ме познае на летището.

Може би тук е момента да вметна, че в миналото съм се лекувала от булимия и килограмите за мен винаги са били нещо много важно. Някои сега ще си кажат: "Тази цял живот е страдала от психични болести и е луда, но за мен всяка една от тези болести ме е научила да се боря.

Когато се прибрах в България, започнах да се боря отново с килограмите, за да вляза във форма, колкото се може по-бързо.

Продължавах да посещавам терапия като не знаех, че с прибирането ми ме чакат още повече предизвикателства. Баща ми замина да работи в Германия и започнаха финансови проблеми, за които виновник беше майка ми.

Източник: Getty Images/Guliver

Така от семейство, което разполага с много за среден клас, се превърнахме в семейство, което трябва да жертва всичко, за да оцелее. В този момент ми се наложи да се науча да живея с по-малко и да разбера, че ще мога да разчитам само на себе си от тук нататък и нямам сигурността, която преди са ми осигурявали.

До ден днешен плащам последиците от всичко това и не говоря за финансовите, а за моралните и най-лошото е, че виновникът за това така и не го разбра. И понеже винаги сме били сплотено семейство успявах да преглътна всичко и да продължавам.

Естествено. времето си минаваше и 1 година по-късно от първия ден, в който посетих психиатър аз продължавах да съм на хапчета. Майка ми също започна да посещава терапия с мен, но прецени, че лекарката й говори глупости.

Много ясно помня как психиатърката каза на майка ми, че всичко, което е правила в живота си се отразява на мен и как е опитвала в миналото да допълва изгубеното време с мен чрез материални неща.

...

Аз започнах и психотерапия като накрая сама спрях да ходя, защото не ми помагаше и просто стоях пред един човек и си водих монолог един час като от среща нямах обратна връзка. Шест месеца по-късно на майка ми спря хапчето, а аз бях на втората година от приема на антидепресанти и продължавах. Докторът ми намали дозата и до ден днешен приемам по 1/2. Животът започна да си тече нормално, но разбрах, че съм се променила толкова много след всичките събития и още не мога да разбера дали е заради приема на хапчето или защото пораснах.

След последното ми посещение при психиатъра каза, че още не съм готова да ги спра и трябва да започна да тренирам всеки ден и да посещавам когнитивно-поведенческа терапия.

Източник: Thinkstock/Getty Images

За мен тренировките не са проблем, тъй като съм бивш спортист, но в ежедневието, което живеем не си го поставям като приоритет между работа и университет и още се опитвам да променя това. Както разбрахте, баща ми така и не ме подкрепи и разбра и съответно е против "инвестирането" в подобни терапии. Майка ми просто повтаря: "Не си готова за спиране на хапчето" и един ден ме подкрепя, на следващия не.

Аз все още откривам себе си и продължавам да се боря. Чета доста по темата и разменям опит, с хора в моето или подобно състояние.

Изненадах се колко хора страдат от психични разстройства и го крият, заради близките си, заради това какво ще кажат хората и прочие, а за мен в света, в който живеем това е нормално. Не знам дали тази историята ще ви се стори интересна, но имах нужда да я споделя.

Разбира се в нея има много недоизказани неща, защото просто няма да ми стигне мястото, за да напиша всеки момент и болка, през които съм преминала, но това е в общ и линии. Надявам се да помогне на някого, защото заедно можем повече.

Благодаря! 

Разкажете ни вашата OFFLINE история, която си заслужава да споделите. Но не с опция в социалните мрежи, а с вашите собствени думи.

Анонимността на авторите ще бъде запазена.

Изпращайте историите си тук.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове