0

Е лектронният паспорт е само част от поредицата мерки за безопасност, предприети от правителствата по цял свят след ужаса на 11 септември 2001г.

Със старите паспорти всичко беше ясно. Ако го загубите, знаете, че трябва да си изкарате нов по позната бюрократична схема. С новите дигитални паспорти обаче положението е съвсем различно.

Когато си направите дигитална снимка, изображението представлява код. Това на практика означава, че колкото и копия да изкарате от нея, те ще бъдат напълно идентични.

Така програмистите Лукас Грюнвалд и Кристиан Вотгер разбрали, че могат да клонират е-паспорта и той да бъде абсолютно еднакъв с оригинала. А това прави копията напълно легални и неоткриваеми.

Чипът в е-паспорта има вграден механизъм за радио-честотна идентификация (Radio Frequency Identification - RFID) от типа, който се използва за свалянето на баркода в супермаркетите.

Е-паспортите излъчат радиосигнали, които могат да бъдат разчетени с електронен четец на къси разстояния. Именно по този начин Лукас и Кристиан копирали данните от своите паспорти, като използвали за целта RFID устройство, закупено за 200 евро от eBay.

Лукас обяснява, че клонирането ще стане още по-лесно с наличието на Golden Reader Tool - софтуер, използван от граничната полиция. Това приложение ще позволи на притежателя му да разчете и да копира всички данни от е-паспорта, включително и снимката.

С помощта на софтуер, наречен RFdump, който двамата програмисти сами са разработили, те могат да копират информацията от паспорта на своя компютър и след това да я прехвърлят върху празен чип.

По този начин всеки може да фалшифицира е-паспортите за по-малко от пет минути с помощта на техника, налична във всеки специализиран магазин. При четене клонираният е-паспорт реагира по абсолютно същия начин като оригинала.

Все още обаче не е твърде късно техническите специалисти да преработят механизма на новите документи. В противен случай опасността е очевидна - схемата, която цели да осигури по-голяма безопасност за персоналните ни данни всъщност ни излага на още по-голям риск.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@