0
е ерика може повече!", заяви Джон Кери тази нощ, когато застана пред делегатите на националната конференция на Демократическата партия в Бостън, които официално го избраха за свой кандидат на предстоящите президентски избори в САЩ, информира РФИ-България. (Вж. цялата му реч в JohnKerry.com).

Хилядите привърженици на демократите аплодираха сенатора от Масачузетс, който обеща да възстанови доверието в САЩ и декларира:

"С голяма вяра в американския народ, приемам вашата номинация за президент на САЩ. Нужен ни е президент, способен да възвърне доверието на нашите съюзници, да намали тежестта за американския данъкоплатец и да намали риска за американските войници. Нека бъде ясно, че никога няма да се поколебая да използвам сила, ако е необходимо. Всяка атака ще бъде последвана от бърз и неизбежен отговор."

Повече подробности за речта му предава от Бостън специалният пратеник на РФИ Ан Тулуз:

"Рядко се случва някой да заимства думите на своя политически противник. Джон Кери обаче повтори на няколко пъти "Help is on the way" (Помощта идва), което беше рефренът в речите на Джордж Буш по време на предизборната кампания през 2000 г.

Кери повтори и друго негово обещание - да възстанови доверието в Белия дом, а в речта си постави акцент върху националната сигурност.

Кандидатът на демократите обеща да подсили армията с 40 000 души, да удвои броя на специалните части и да отвръща незабавно на каквато и да било атака.

"Няма никога да дам право на вето върху нашата национална сигурност на която и да било държава или международна институция", обеща Кери.

Неговото изказване обаче беше отправено и към международната общност.

"Има два начина да си силен - добър и лош - подчерта кандидат-президентът. - Трябва да ни възприемат като държава за пример, а не да ни гледат със страх."

В заключение Кери се обърна директно към Джордж Буш с думите: "Да бъдем оптимисти, нека не сме просто противници."

Оптимизмът е тема и в кампанията на Буш и трудно можем да си представим, че в предстоящата предизборна надпревара двамата кандидати могат да бъдат нещо друго, освен врагове", заключава кореспондентката на френското радио.

Кери се ползва с подкрепата на някои от най-големите рокзвезди, и то не от днес.

След като в негови предизборни прояви се включиха Джон Бон Джоуви, Дейв Матюс и Моби, на бял свят излезе и негова снимка с Джон Ленън от началото на 70-те, когато днешният сенатор и кандидат-президент бе един от водачите на протестиращите ветерани от Виетнам.

Преди няколко месеца британската група "Колдплей" пък му посвети своята награда "Грами".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@