С иньо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти.
Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система. Хлорофилът, съдържащ се в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки. Особено ценни са броколи, спанак и киви.
Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението. Особено важни продукти с този цвят - тиквата, морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.
Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици. Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето. Богати на полифеноли са боровинките, цвеклото, гроздето, къпините, касиса.
Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол. Богати на тях са жълтата чушка, прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута. /БГНЕС
/
Пъстра храна за добро здраве
Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти.
8 октомври 2013, 17:50
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!