А мерикански химици създадоха диетична пица, чието тесто е пълно с естествени антиоксиданти, съобщава АФП.
Пиците, които се пекат по-дълго и при по-висока температура са по-вкусни, което е добре известно на готвачите, припомниха учените от университета в Мериленд.
По-интензивната термична обработка увеличава и съдържанието на антиоксиданти в тестото на смятаната за "калорична бомба" пица, особено ако е приготвено от пълнозърнесто пшенично брашно. Същият ефект се постига и когато тестото е втасвало по-дълго време.
Концентирахме усилията си върху пицата, тъй като това ястие на базата на пшеницата, е най-популярно в САЩ, обясни един от авторите на изследването, Джефри Мур.
Правенето на популярни храни по-здравословни с помощта на химията може да има огромно значение за общественото здраве, смята той.
Мур уточни, че съдържанието на антиоксиданти се увеличава с 60% при по-продължително печене и с 82% при по-високи тмператури в зависимост от използвания тип пшенично брашно.
По думите му изследването не е финансирано от производители на пица, а от американското министерство на селското стопанство.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!