Още по темата

Момиченце на три месеца с тежки изгаряния от вряла вода и опасност за живота бе прието днес в "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на болницата.

Засегната е около 1/3 от повърхността на тялото му. Пораженията са по кожата в областта на врата, гърба, корема, ръцете и краката, съобщава БоленЗдрав.

Майката - 42-годишната В.К., обяснила на лекарите, че изгарянията са получени от гореща вода. Подробности около инцидента обаче не са известни.

Лекарите не дават големи надежди за живота на бебето, защото то било и в недобро общо състояние. Момиченцето било недоносено и недохранено.

Bебето е настанено в реанимацията на клиниката по изгаряния, а раните му са обработени, разказа началникът й проф. Огнян Хаджийски. Лекарите не планират операция за момента.

Изчакваме да видим каква е дълбочината на изгарянията и тогава ще определим по-нататъшното лечение, поясни Хаджийски.

Горещата вода също може да причини дълбоки изгаряния

Тя не е толкова агресивна както пламъка, но детската кожа е много тънка и нежна.

При заливане с вряла течност родителите трябва първо да свалят полепналите дрехи и веднага да полеят бебето със студена вода. Това намалява действието на температурата.

Границата на поносимостта е до 46-48 градуса, по-горещ допир прави рани. 70% от изгарянията при малките са от течности - вода, чай, супа, кафе.

Понякога детето седи в скута на майка си и дръпва покривката, друг път го изпускат във ваната за къпане преди да са охладили достатъчно водата, дава пример проф. Хаджийски.

Повечето инциденти са при деца до към 3-годишна възраст, когато те са най-палави.