Още по темата

Ноктите на млада жена започнаха да се отделят от пръстите на краката й  и лекарят й посочва причината - педикюр, направен от риби или т.нар. fish SPA, сочи доклад, публикуван във вторник в списание JAMA Dermatology, предава CNN.

6 месеца по-рано младата жена е посетила такава процедура - тя се прави от малките рибки гара руфа, които хиляди салони по света използват за педикюр, а у нас са много популярни по морето пред плажа. 

След процедурата тя забелязала, че ноктите й се променят. 

"Това вероятно е по-често, отколкото смятаме", казва авторът на проучването д-р Шари Р. Липнер.

Това явление, известно на лекарите като onychomadesis, обикновено води до изцяло отделяне на нокътя и набраздяване. 

Липнер смята, че пациентката няма заболявания, които да могат да доведат до това освен пилинга с риби. 

Други дерматолози обаче посочват като възможност това, че вторият пръст на крака на жената е по-дълъг от палеца и се препокриват. 

Оказва се, че понякога салоните за красота могат да се заблудят и вместо рибките Garra rufa, може да използват друг вид риба, която смуче кръв. 

Изненадващите и странни трикове на звездите

Рибките, които ядат човешка кожа, не са хищни

Д-р Липнер подкрепя твърдението си и с това, че има много съобщения за инфекции, причинени след посещение на такава процедура. 

Експертите обаче не са сигурни на какво точно се дължат те - дали на микроби, погълнати от рибите, използвани за "почистване" на краката на предишен човек или е заради самата риба. Освен това ваничките не могат да почиствани след всеки. 

В Обединеното кралство тези салони стават популярни бързо. Все пак клиентите са предупреждавани да не ползват услугите, ако са си правили скорошна кола маска, както и ако имат кожни заболявания.  Garra rufa са били изследвани и за лечение на псориазис.

Рибният педикюр се утвърди в Азия като процедура за разкрасяване на уморени ходила, а после и в много други места. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram