Още по темата

Северната порта на антична Сердика, която се намира под кръстовището на булевард "Мария Луиза" и улица "Екзарх Йосиф", е уникална заради начина на строителство. 

Реално представлява крепостна стена, завършена в периода 176-180 година по времето на съвместното управление на императорите Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод. 

Император Константин Велики (306-337 г.), който е пребивавал дълго време в античния град, казва гордо: "Сердика е моят Рим". 

РАЗХОДЕТЕ СЕ ИЗ СЕВЕРНАТА ПОРТА СЪС СНИМКИТЕ НИ

В града се е влизало през четири порти, като до тях водели изходите на главните улици.

Източната порта може да се види в подлеза на бившия Партиен дом. Южната е останала най-вероятно някъде под основите на Съдебната палата. Мястото, където се намира северната крепостна стена, се слива със северозападната. 

Западната порта на Сердика, чийто вход е откъм ул. „Княз Борис I”, отвори за посетители на 24 май. Археологическият парк „Западна порта на Сердика” се намира между ул. „Георг Вашингтон”, ул. „Княз Борис I”, ул. „Пиротска” и бул. „Тодор Александров”. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Заедно с нея и Триъгълната кула на портата се превърна в най-новата атракция за столичани и любителите на историята.

Тя е открита през 1958 г., когато е строена сградата над нея. Дълги години археологическите находки са били скрити от очите на софиянци.

Находката обаче вече ще може да бъде видяна всеки делничен ден от 10 до 18 часа, а новото културно пространство ще бъде стопанисвано от Музея за история на София. Входът за посетителите е безплатен.

Първата изложба в пространството е посветена на Александър Първи Батенберг, тъй като тази година се навършват 160 години от рождението му.

Преди време стана ясно и че най-големият некропол на антична Сердика

е открит при строежа на хотел "Хаят" в София - на мястото на бившия хотел "Сердика". Тя обаче бе съборена, като на нейно място ще бъде построен първият в България хотел от международната верига "Хаят".

"Открити са 20 индивида и няколко полуразрушени още през античността гробници. Това са просто погребения с някоя друга гробница, но всички са разрушени. Те не са под сградата на бившето кино и хотел, защото основите му са разрушили всичко още преди време. Те са в бившите му двор и паркинг", каза зам.-кметът на културата Тодор Чобанов.

Той уточни, че в момента строителните дейности са спрени, като археолози от Музея за история на София извършват проучвания. По думите на Чобанов открият некропол е най-големият, с който е разполагала антична Сердика. На това място са били погребвани най-бедните жители на града, като някои "са направо в ями в земята".