Още по темата

„El Castillo“, известен още като "Пирамидата Кукулкан", е пирамида, която се издига на 30 метра над руините от Чичен Ица.

Чичен Ица е археологически обект, древен град, представлявал политически, културен и религиозен център, приписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб, който се намира в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

ВИЖТЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ПИРАМИДА В СВЕТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Археолози и приключенци от целия свят проучват руините вече повече от век, но много от техните тайни остават неразкрити.

Във видеото горе разберете за някои от предсказанията на маите

Маите вярвали, че всичко произлиза от подземния свят и следите, които са оставили след себе си, дават ясна индикация, че са правели всичко по силите си, за да умилостивяват боговете и да им се молят.

Има ли наистина воден лабиринт под голямата пирамида,

както твърдят местни легенди? Има ли тайни стаи в сърцето на историческия обект, както предполагат археолозите?

В търсене на отговор на тези въпроси и още много други екип от изследователи от различни научни сфери съвместно с инженери провеждат първото по-обширно проучване на древния град на маите за последните 50 години.

Нова технология ще спомогне проучването на екипа,

без да навреди на откритите до момента руини от предишни експедиции.

Пирамида в пирамида, точно като матрьошка - ново откритие за маите

Това е нещо, което до момента не е опитвано, но ние сме уверени, че ще ни помогне да разберем обекта по начин, който не е бил възможен преди. С тази информация ще можем окончателно да разберем дали местните легенди за подземен свят са верни“, разказва Гилермо де Анда, подводен археолог към мексиканския Национален институт по антропология, пред „Нешънъл Джиографик“.

Необходимите технологии за проекта включват

специално модифициран георадар, с който да се гледа зад стени в търсене на скрити стаи и коридори, както и прикрепен към лодка сонар, който да локализира подводни входове към пещери и тунели. Екипът ще използва още лидари, дронове, топлинни сензори и още много друга специално пригодена за проекта техника.

Накрая учените ще могат да комбинират информацията, получена от всички инструменти, и да създадат милиметрична скала, по която да се направи 3D суперкарта на цялото селище под и над земята.

Вече има нови открития,

въпреки че за целия проект са нужни поне няколко години. С помощта на сонар екипът вече е открил нови пещери, в една от които има статуетка с женски форми. Георадарите от друга страна са засекли доста аномалии зад стените и подовете на пирамидата.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПИРАМИДИТЕ НА СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА В ГРАД ТЕОТИУАКАН

Въпреки това на учените тепърва им предстоят по-големи открития и набирането на много информация, която ще им бъде нужна за създаването на детайлна 3D карта.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

Във видеото разберете как се смята, че са изчезнали маите:

Четете още:

Седем предсказания на маите

Маите имат още по-древни корени

Селище на 14 000 г., открито в Северна Америка, променя историята