Още по темата

До ден днешен има не малко факти, които не се знаят със сигурност за цивилизациите, които са живели векове преди нас.

Каналът Top 5 of the net във Vbox7 представя 5 тайни текста, които са били скрити в исторически артефакти.

Ето и кои са те:

Тайните на фараона

Един от най-интересните артефакти в египтологията е златната лицева маска на Тутанкамон. Таен текст от вътрешната страна разкрива, че може би е била направена много преди царуването на Тутанкамон.

Откритието е направено случайно през 2015 година, когато музеен работник счупил брадата на маската и се опитал да я сложи обратно. Изследователите смятат, че голяма част от златната гробница на Тутанкамон е била направена за неговата мащеха.

Нови следи около мистериозната самоличност на майката на Леонардо да Винчи

Часовникът на Ейбрахам Линкълн

Източник: Guliver/Getty Images

По време на гражданската война в Америка, която започва на 13 април 1861 година, часовникът на Ейбрахам Линкълн е в ръцете на ирландския часовникар Джонатан Дилън, който отбелязва бомбардировките във Форт Съмтър .

150 години по-късно часовникът е дарен на музея във Вашингтон от внука на Линкълн. Скритият текст в него е открит чак през 2009 година.

Вълшебните думи

Крал Артур - реална личност или легендарен герой

През 2015 година изследователи отключиха тайните на сребърния свитък, разкриващ древни заклинания и проклятия, написани на арабски език, в който са използвани и гръцки букви и песни. Магическият амулет се състои от изключително тънко фолио от сребро и миниатюрен текст от неизвестна религия. Предполага се, че е от древен град от 2000 години преди Новата ера, който е бил разрушен от силно земетресение.

Схемата на пирамидата

Голямата пирамида в Гиза съдържа многобройни скрити тайни и пространства. Мистериозните тесни коридори водят от покоите на краля и кралицата дълбоко във вътрешността на пирамидата.

В продължение на години изследователите са били възпрепятствани да изследват дълбочините на шахтите с каменни врати, закрепени с медени щифтове. Но през 2011 година специално разработен за целта робот успява да се провре там и разкрива странни йероглифи , нарисувани с червена боя.

Съобщение под обелиска на Мусолини

Обелискът на Мусолини е издигнат в Рим през 1932 година и под него е погребано скрито послание за бъдещите цивилизации.

Тайният текст не може да се прочете в оригиналния му вид, тъй като над него стои 300 тона каменен обелиск. Но професорите Бетина Райт и Ламерс и са използвали скрити източници от архивите на Рим, за да го разчетат.

Тексът съдържа 1200 думи и е написан от Аурелио Джузепе Аматучи. Той описва историята на фашизма и възхода на Мусолини. Соред професор Ламерс Мусолити е представен в този текст като нов римски император