7

В ъзможно ли е хора от 14 различни националности, говорещи на 25 езика да съжителстват мирно заедно в един квартал? Отговор на този въпрос търси „Темата на NOVA” тази неделя след централната емисия новини.

Журналистът Тоня Димитрова и операторът Емил Александров отиват в квартала Баларо в Палермо, превърнал се в най-привлекателната точка за мигрантите в Сицилия. Там те откриват не поредната мигрантска история, а история за нас самите, за европейците и за една утопична реалност, в която религии, различен цвят на кожа, различни националности живеят заедно. Проблеми има, различен е начинът, по който те се решават. Баларо е една истинска лаборатория за това как да се взаимодейства на практика, а не да се говори за интеграция само на думи.

„Насърчаваме хората да застанат един до друг, да обмислят нещата заедно - понякога това са срещи на коренно различни светове. Опитваме се да ги накараме да спорят и да намират  решенията заедно” - споделя Масимо Кастиля, зам.-председател на община Баларо, пред камерата на NOVA.

Дали този подход е правилен? Утопия или реалност е мирното съвместно съществуване на толкова различни националности? Гледайте „Темата на NOVA” тази неделя след централната емисия Новини.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@