Още по темата

За първи път учените откриха гени, които влияят на това, на каква възраст хората правят секс за първи път. Разбира се, социалните и екологичните фактори остават важни, но генетичните изглежда също имат значение.

В изследването, публикувано в списание „Нейчър Джинетикс“ (Nature Genetics), международен екип от изследователи анализират генетичните данни на повече от 125 000 души, на възраст от 40 до 69 години.

В резултат са идентифицирани 38 вариации на различни гени, които играят роля върху първия сексуален контакт в живота на човек. Не всички от тях са свързани с пубертета. Някои определят, доколко хората са склонни да поемат рискове. Иначе логично хората, при които пубертетът настъпва по-рано, правят секс в по-ранна възраст.

Очевидно е, че социалните и икономически фактори също оказват влияние. Средната възраст на първия сексуален опит при момичетата например е паднала във Великобритания от 18 на 12,5 години през изминалия век.

Оказва се обаче, че и пубертетът настъпва все по-рано. А това е свързано с по-високи рискове за различни заболявания като диабет, ракови и сърдечно-съдови болести. Според учените ранният пубертет се отразява върху здравословното състояние на хората 30-40 години по-късно.

Български лекари правят революция в генетиката

Учени: Агресията води до поява на нови нервни клетки в мозъка

Учени откриха ген, свързан с побеляването на косата

Гените, предопределящи ранния секс, имат и други ефекти. Например, учените са установили, че за хората, които ги имат, е по-малко вероятно да завършат висше образование, но пък е по-вероятно да станат пушачи, спрямо тези, които правят секс в по-късна възраст.