Още по темата

Едни от първите релсови пътища започват да се появяват в Европа след тъмните векове на Средновековието и променят света, познат до момента.

В следващата класация, представена от канала Top of the tops във Vbox7, разберете за пет железопътни линии, които оказват огромно влияние върху развитието на инфраструктурата по света и допринасят за по-лесното и бързо придвижване на хората от една до друга точка.

Ето и кои са те:

Железопътната линия по Панамския провлак

В края на XIX в., е завършена жп линията по Панамския провлак.

80-километровата линия се превръща не само в огромно улеснение за тези, които искат да стигнат от източните до западните брегове на САЩ, но и в едно прекрасно преживяване по време на прекосяването провлака.

Линията е доста успешна няколко десетилетия до 1914 г., когато е отворен за ползване изкуствено създаденият Панамски канал, следващ почти същия маршрут на влаковете, но по вода.

Влакове минават през жилищен блок (снимки)

Лондонското метро

Развитието на влаковете и жп линиите достига съвсем ново ниво, когато те започват да функционират и под земята. На 10 януари 1863 г. в Лондон започва да работи първото метро в света.То обхваща участък от над 6 км., и свързва станция Падингтън с бизнес квартала в Лондон.

Китай разработва влак, който ще вдига 600 км/ч

Още от откриването си се превръща в основен начин за придвижване на много хора, като на ден превозва по над 30 000 пътници в двете посоки с парни локомотиви.

Лондонското метро успява да докаже ефективността на обществения транспорт и разчиства улиците на града, които са започнали да се пренатоварват от дърпани от коне превозни средства.

Трансконтинентална жп линия

„Шинкансен“, японският влак стрела, стана на 50 години

Съединените щати стават наистина съединени, когато на 10 май 1869 г. приключва изграждането на първата трансконтинентална жп линия в страната.

Дейността по линията продължава 7 години и разширява Тихоокеанската жп линия на изток от Сакраменто, Калифорния, и на запад от Омаха, Небраска. Новата трансконтинентална линия скъсява пътуването на много хора с близо 5000 км., и няколко седмици.

Линията допринася за бързото развитие на страната.

Кои са линиите, които заемат първите две позиции, вижте във видеото горе.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.