Още по темата

Според легендата етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато техните кози започнали да стават по-скокливи от обикновено и да "танцуват", след като са яли кафени зърна.

Най-силно концентрирани на кофеин са, както и предполагате - кафето, чаените листа и какаото, както колата и енергийните напитки. Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности.

Но защо е така, отговор на този въпрос се търси в новото видео от канала "Защо" във Vbox7.

Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция като: умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и др.

ИЗКУСТВО В ЧАША ИЛИ ПРОСТО КАФЕ - СНИМКИ

Източник: Getty Images/Guliver

Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка.

Истината е, че кафето влияе директно върху мозъка ни и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започне да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.

Добро утро! Изпийте си кафето, то обещава по-дълъг живот

Изчакайте с кафето поне до 10 ч., ще ви подейства по-добре

Пловдивчани създадоха първата биочашка за кафе

Структурно, кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се "намести" в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. 

При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин.

Също така проучвания показват, че мозъкът в отговор също понижава броя на рецепторите за норепинеприн, който е стимулант. Това обяснява защо редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. По този начин е необходим все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.