Още по темата

Главната научна организация на „Роскосмос“ разработва проект за създаване на база на Луната, която ще може да събере 12 човека.

Няма твърд срок за изпълнение на амбициозния обект - но очакванията са това да стане до средата на века, а целта - извличане на полезни изкопаеми. 

В плановете за началните етапи от разработването на лунна база броят на хората в нея не превишава 4 човека. Поетапно обаче те може да достигнат 10-12 човека. 

При 4-членен екипаж и продължителност на експедицията от 30 денонощия, минималният обитаем обем в тази база е 20 куб. м.

Все още не е избрано място за строителството на такава лунна колония.

Във видеото горе - новата генерация руски космонавти

Повечето мнения клонят за района на Южния полюс на Луната.

За да бъде работата на космонавтите успешна, инфраструктурата на обекта трябва да се намира на лунната повърхност. Под повърхността може да бъдат създавани

противорадиационни убежища, да се разполагат силови агрегати и друга техника.

Все още проектът е на етап скици, към които няма планове за изпълнението на тестови модели. Разработени са компютърни 3-D-модели.

Откъде е дошла водата на Луната и Земята

Проектът за колония на Марс преся кандидатите до 100

Идеята за построяване на лунна база, а на по-късен етап и на лунен полигон в района на Южния полюс на Луната е предложена в рамките на проекта Концепция за руската лунна програма.

Целта е към средата на века на Луната да се изгради обитаема лунна база

и лунен полигон с възможност за добив на полезни изкопаеми.

Първоначалният проект за постоянна лунна база датира още от времето на Съветския съюз - края на 60-те и началото на 70-те години. Изграждането на такъв обект обаче си остава стратегическа цел за руската космонавтика и е предвидено за 30-те години на 21-и век независимо от трудностите с финансирането на "лунната програма", разказва Олга Жарова от агенцията, на която е поверена задачата - ЦНИИмаш.

В близкото десетилетие обаче Москва ще финансира с предимство

програмите по автоматизирани комплекси като ГЛОНАСС, апаратура за комуникации, сателити за дистанционно сондиране на Земята и научни станции, като това: 

Тези насоки очерта президентът на Русия Владимир Путин при одобряването на Федералната космическа програма. С оглед съкращенията в бюджета някои амбициозни проекти - например за лунен модул, способен да излита и каца, или пък за лунен багер, отпаднаха.

Но лунната база си остава част от дневния ред.

В края на април Русия изстреля ракета "Съюз" от новия космодрум "Восточний" в Далечния изток успешно, след като ден преди това технически проблем спря дълго чаканото събитие. Това е първият успех за тази нова ракетна площадка и така се даде символичното начало на новия руски път към Космоса.