Още по темата

Двойките, които отлагат по-дълго време сватбата си, в крайна сметка са по-щастливи от тези, които се женят рано, сочат резултатите от канадско изследване.

Учените от университета Алберта са работили с 405 канадци, анкетирани в гимназията и на средна възраст.

Сключилите брак на същата възраст като връстниците си или по-късно, са казали, че са по-щастливи и са били с по-високо самочувствие от сключилите брак рано. Те по-рядко страдали и от депресия.

СВАТБЕНАТА РОКЛЯ, КОЯТО Е БИЛА ХИТ В ГОДИНАТА ТИ НА РАЖДАНЕ

"Хората, които правят нещата навреме, получават социално одобрение - от семейството и приятелите“, обясни Мат Джонсън от екипа. По думите му тези, които го правят рано или късно, срещат скрити или открити социални санкции".

"Не установихме отрицателни последици от късните сватби", продължи Джонсън и допълни:

„Всъщност да сключиш брак късно е по-добре, отколкото рано“.

Двойка се венча в тоалетна (видео)

Макар и семейните хора като цяло да са по-щастливи, преждевременното сключване на брак може да усложни живота, "защото или ускорява, или предотвратява други преходи".

"Хората, които се женят рано, обикновено не учат много, децата им се раждат преди оптималната възраст и в резултат се чувстват като в капан в професии, каквито не са желали. На средна възраст те са малко по-депресирани или имат по-ниска самооценка, не защото са нарушили социална норма, а защото са тръгнали рано по пътя на семейния живот", смята експертът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.