Още по темата

Сами ли сме/Къде са извънземните?

Сещате се за онези вечери - лятна жега, студени коктейли, безоблачна вечер с безброй звезди. Изведнъж някой от компанията поглежда нагоре и се замисля колко е малък и незначителен и всички се впускате в най-различни екзистенциални теми.

В новото видео от "По-умней" въпросът е: Къде са извънземните?

Търсим същества, които са живи и интелигентни. И доколкото разбираме, съдейки по себе си, за живот са нужни няколко елемента:

- въглерод - защото това е градивната частица на телата ни;
- вода - не защото е задължително да я пият, а защото във водата животът може много по-лесно да се развие първоначално;
- планета с атмосфера, която е подобна на нашата.

Всъщност, от сравнително скоро, наистина, сме фокусирали вниманието си към Космоса. SETI - търсенето на извънземен ум, започва през 60-те години. Представяте ли си? Само 56 години са минали от тогава.

За това време не сме открили извънземните все още, но пък вече знаем, че в Млечния път има около 100 хиляди милиона звезди. 22 процента от тях имат планети, които ги обикалят, както Земята обикаля Слънцето.

Което означава, че съществуват общо 22 хиляди милиона планети само в нашата галактика, а нашата галактика е само една от стотиците милиарди галактики в Космоса.

Разбира се, повечето планети са подобни на Марс, Юпитер и Венера и на тях няма как да има живот, но до тук сме открили поне десетина планети, които имат атмосфера, течаща вода, планини ,на почти същото разстояние от слънцата си са и са с почти същия размер като Земята.

Като хора, голям недостатък ни е, че искаме всичко да се случи сега, веднага на момента. Нещото, което забравяме обаче е, че вселената не е 3-, а 4-измерна. И измерението, което повечето хора забравят, е времето.

Стана ли ви интересно? Вижте продължението във видеото горе

Искате ли да научите още? 

Мръсната дума "благодаря"

Нещастието да си щастлив

Какво не знаем за наркотиците

По-висше ли е човечеството от всичко останало