Китайски туристи ще празнуват в Момчиловци Нова година. Групата пристига в родопското село на 16-и февруари, когато според китайския календар започва годината на кучето.

Как българско село стана хит в Китай

Туристите са избрали за новогодишния си празник родопското село, станало известно в Китай като място на дълголетието. Интересът на китайските туристи към смолянското село през последните години е провокиран от рекламна кампания на млечен продукт с марка "Момчиловци".

Село Момчиловци, община Смолян.
Село Момчиловци, община Смолян. Източник: Георги Димитров / vesti.bg

Млякото с името на родопското село се наложи на пазара в Шанхай и доби популярност като напитката на дълголетието. След успеха на млякото, към Момчиловци целогодишно се насочват около 1000 китайски туристи, разказва кметът  Сийка Суркова.

ВИЖТЕ МОМЧИЛОВЦИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Домакините от Момчиловци ще нагостят гостите с родопски специалитети и натурално кисело мляко. Празнуващите китайци ще получат специален новогодишен поздрав от кметството.

Миналото лято Момчиловци посрещна стотици китайци, дошли за третия китайско-български фестивал на киселото мляко.

Хората в селото вече са свикнали с китайските туристи. Всичко започва през 2009 година, когато китайската компания „Bright Diary” обявява, че ползва в своите продукти закваска от кисело мляко от Момчиловци.

В родопското село Момчиловци се проведе първият по рода си Фестивал на киселото мляко.
В родопското село Момчиловци се проведе първият по рода си Фестивал на киселото мляко. Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

С помощта на българските бактерии фирмата е разработила за китайците освежаваща млечна напитка "Момчиловци". Тя се консумира със сламка, на етикета има българска девойка в народна носия. Това е най-продаваният продукт в Китай в сегмента на млечните напитки.

Популярността на продукта силно нарасна след скандала със замърсено мляко на прах в Китай, накарал много потребители да се ориентират към марки, които се смятат за международни или традиционни и следователно, по-безопасни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.