Още по темата

Само дни след масовото убийство в Орландо, светът все още е разтърсен от жестокостта в гей клуба, когато джихадист уби 50 души.

Десетки хиляди скърбят за жертвите, известни личности излязоха с официални позиции и казаха "не на насилието", дори принц Уилям се снима за корицата на гей списание.

Видео от канала Zoomintv във Vbox7.com - компилация, в която се разказва за героичните подвизи на няколко смели мъже и жени от гей общността, пък кара да се замислим - има ли значение дали си гей, ако си добър човек? Ето и кои са хората:

Оливър Сипъл
Този американец спасява живота на Джералд Форд - 40–ият вицепрезидент на САЩ (1973 – 1974) и 38–ият президент на САЩ (1974 – 1977) от опит за покушение в Сан Франциско. Жена на име Сара Джейн Мур се опитва да застреля Форд и тогава Сипъл предотвратява стрелбата, като удря ръката ѝ и отклонява нейния изстрел.

Торил Хансен и Хеге Дален
Това са две жени с гей ориентация, които спасяват 40 младежи от ледените води край остров Ютьоя, след като Андерш Брайвик откри стрелба в Норвегия, при която загинаха десетки. Младежите са тичали към езерото, за да се спасят от изстрелите, а Торил и Хеге са се притичали на помощ и са издърпали лодките им на сушата.

Марк Бингам
Марк е един от героите, жертва на терористичния акт на 11 септември. Той е бил пътник на Полет-93 и е един от хората, които са се опитали да спасят самолета, въпреки, че машината впоследствие се разби. Именно той е и един от хората, които успяват да се свържат със свои близки по време на покушението. Обадил се на майка си и казал: “Хей, мамо, тук е Марк Бингам”.

Ханс Шол
Шол е един от смелите мъже, които са дръзнали да се противопоставят на режима на Хитлер. Той, заедно със свои колеги студенти по медицина в Мюнхенския университет, са създателите на антифашисткото движение „Бяла роза“. В листовките младежите изразявали това, което мислели за управляващия режим и войната, водена от фюрера.

Има ли значение дали си гей, ако си герой? Отговорът оставяме на вас...