Още по темата

Депресията е един от бичовете на нашето съвремие. Заболяването, което измъчва голяма част от хората, подложени на стрес, напрежение и забързан начин на живот, е сред най-честите причини за самоубийство.

На какво се дължи болестта?

Хранителен режим помага срещу депресия

Най-простото обяснение е, че мозъкът не е в състояние да произвежда повече серотонин - хормонът на щастието. Когато стане хронична, страничните й ефекти са многобройни: загуба на апетит, срив на имунната система и безсъние. 

Откриха предимствата на песимизма

Според световната здравна организация 360 милиона души по целия свят страдат от депресия. 

депресия
депресия Източник: Unsplash

Лекарствата, които са изобретени до този момент дават само временно облекчение и множество странични ефекти.

Депресията е свързана с намалени нива на аминокиселините в кръвта

Учените от Имперския колеж в Лондон обаче смятат, че са открили необичаен лек за болестта. В халюциногенните гъби има вещества, които "превключват" мозъка на хората, диагностицирани с депресия и му помагат отново да може да изпита щастие.

Психолози разкриха какво подобрява настроението

До заключението е стигано, след като изследователски екип е наблюдавал промените в мозъка на пациенти с хронична депресия, приели от гъбите. 

Болните определили, че усещането, което са получили след лечението е подобно на "рестарт". 

Учени откриха най-добрия природен антидепресант

Доктор Кархарт-Харис, част от екипа в Лондон казва: "На базата на събраната информация можем да обобщим, че халюциногенните гъби помагат на мозъка да се пренастрои и пациентите успяват да се откъснат от състоянието на депресия."

Официално: днес е най-тъжният ден от годината

Друго проучване, проведено през 2012 година на доктор Дейвид Нът е довело до извода, че някои психоактивни вещества могат да имат ползотворно влияние върху невроните.

Кои певци могат да ви докарат депресия

Въпреки това обаче, има много учени, които гледат скептично на резултатите от тестовете на Имперсия колеж. Според тях, лечението с халюциногенни гъби може да има обратен ефект и да замени едно психическо заболяване с друго и дори да има обратен ефект и да доведе до още по-дълбока депресия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.