Още по темата

Чудесна новина за всички любители на виното. Според американски учен и по-специално представител на департамента по невробиология към университета Йейл, употребата на вино влияе по-добре на мозъка от слушането на музика или разгадаването на логически и математически задачи. 

3 причини защо виното причинява главоболие

ВИЖТЕ ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ДЕГУСТАЦИЯТА НА ВИНО В ГАЛЕРИЯТА НИ - ТУК

Мозъкът играе решаваща роля в определянето на вкуса на виното. Това може да се сравни с определянето на цветовете на заобикалящите ни обекти. Отделните нюанси са невидими за окото, докато то не срещне светлина. Едва когато това се случи, мозъкът започва да разпознава оттенъци, обяснява Гордън Шефърд, невробиолог от Йейл.

Виното въздейства добре на мозъка ни.
Виното въздейства добре на мозъка ни. Източник: ЕПА/БГНЕС

Подобен е и случаят с виното. Молекулите му сами по себе си нямат вкус, но след като попаднат върху вкусовите ни рецептори, започват да стимулират работата на мозъка. Употребата на вино активира центровете в мозъка, които отговарят за вкуса и според учения употребата на напитката развива най-важния орган в тялото ни повече от слушането на музика и решаването на задачи.

Учени обясниха защо трябва винаги да пием червено вино, когато пушим

Теорията си той представя в цяла книга "Неврология. Как мозъкът създава вкуса на виното". В труда си Шефърд излага тезата, че пиенето на вино е изключително сложен процес, който се състои от много елементи. В него са наблюдава начина, по който преглъщаме, какво се случва с езика и неговите рецептори след консумацията на вино и как аромата му виляе на носа ни.

Виното стимулира центровете, коитo отговарят за възприятията и вкуса.
Виното стимулира центровете, коитo отговарят за възприятията и вкуса. Източник: Getty Images/Guliver

"Не е вярно, че ние просто отпиваме глътка вино, а после нищо не се случва", пояснява Шефърд в интервю за National Public Radio. Това е само част от поредица изследвания какво се случва с организма ни след употребата на различни видове алкохол. 

Новото божоле вече е тук, но подходящо ли е за зодията ти

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.