5

В последните години, пътуването става все по-достъпно и масово занимание за много хора. 

Но има ли начин да посетим екзотични дестинации, да опознаем нови култури и за това не само да не изхарчим стотинка, но и да ни плащат? The Insider представя няколко начина за това.

Без съмнение за това допринасят бумът на нискотарифни компании за полети, както и радващите се на популярност платформи като Airbnb и Couchsurfin, но и самият престой вече може да бъде напълно безплатен, дори доходоносен.

В ГАЛЕРИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ КАК МОЖЕ ДА ОБИКОЛИТЕ СВЕТА, ДОКАТО ВИ ПЛАЩАТ

Как да обиколите Европа безплатно

Българско семейство три години живее на лодка в открити води

1. Преподавател по английски език

Ако търсите приключение в нова страна, един от най-достъпните начини, e да станете учител по английски. Такива служители се търсят много в Азия, Близкия изток и Латинска Америка и не се изисква да е майчин език. Най-често училищата търсят бакалавърска степен.

Годишните заплати варират - например в Япония тя е около 36 000, а в Обединените арабски емирства – до 45 000.

Топ дестинациите за секс туризъм (СНИМКИ)

2. Сътрудници на пътеводител/издание

Едва ли има друга професия, за която се смята, че носи толкова романтика, а в също време е толкова непозната, като писане за пътовители на известни издания като „Lonely Planet” и „Fodor”.

Въпреки че същността на работата е преувеличена – основното ти задължение е да посещаваш различни места и да опитват нова кухня, реалността е доста по-сурова.

Повечето сътрудници и автори на подобни длъжности се сблъскват с нереалистични срокове и изтощителна работа между 12 и 14 часа на ден. Важно е да се отбележи, че посещението на местни забележителности е малка част от работата.

Ангажиментите включват изработване на карти, систематизирането на огромно количество данни и непрестанно писане на статии.

Макар работата да е трудна и напрегната и повечето специалисти да предупреждават, че „това не е ваканция“, е възможно човек да печели достатъчно, за да живее нормално.

3. Инфлуенсър в Инстаграм/ автор на блог на пътувания

Популярната платформа вече се наводни с „инфлуенсъри“, който правят и невъзможното да привлекат посещения. Въпреки че се случва рядко, някои усяват да го превърнат в сериозен бизнес.

Това се случва най-често с профили, сврзани с пътувания. Има вариант снимките да попаднат в различни състезания с големи парични награди или просто да се привлече спонсорство на различни марки, които се целят в големия брой последователи.

Успехът в тази насока изисква доста усилия на време и средства, но си заслужава, предвид увеличаващото се влияние на платформата. Същият принцип важи и за блоговете за пътувания, където се заплаща за реклама.

4. Стюард/стюардеса или персонал на круизен кораб

Това е възможност за всички които не искат да съобразяват бъдещите си пътувания с работния график от 9 до 5.

Средното заплащане на подобна длъжност е между 45 000 и 100 000 долара на година, има и множество бонуси, както за служителите, така и за техните семейства. Неприятният момент е, че работните часове са над 80 на месец.

Професия стюардеса: какво не знаем за тях

Що се отнася до работа на круизен кораб – тук заплащането не е толкова конкурентно, но опциите за работна позиция са сравнително повече, но за сметка на това абсолютно всякакви луксозни екстри на кораба, са на разположение.

Още начини вижте в нашата галерия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.