Още по темата

Момичето на татко и мамино момченце – това са общите схващания за отношенията на родителите към децата им. Смята се, че бащите обожават дъщерите си, докато майките боготворят синовете си.

Ново изследване обаче е напът да сложи край на тези вярвания. Според него майката предпочита дъщерите си, докато бащата – синовете, пише английското издание „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Защо баща предупреди: Не съм отгледал принцеси

Шестте скрити мисли на родителите за децата им

Ако един родител е поставен в ситуацията, че трябва да пазарува и има син и дъщеря, но време да купи изненадващ подарък само за едното си дете, тогава

има по-голяма вероятност майката да купи нещо за дъщеря си, докато бащата ще избере дар за сина си.

„Въпреки, че идеята родителите да имат предпочитания към едното дете не е нова, почти всички родители яростно отричат да предпочитат едното си дете пред другото“, казва Ламбрианос Никифоридис, асистент по маркетинг в държавния университет в Ню Йорк.

„Въпреки че родителите казват, че нямат предпочитания, те също така признават, че не следят активно инвестицията във всяко свое дете, което оставя място за пристрастност“, обяснява той.

Ето защо, макар че повече от 90% от родителите казват, че се отнася еднакво с децата си от различни полове, учените са открили, че

повечето родители несъзнателно подкрепят детето от същия пол като техния, когато става дума за харчене на пари.

“Установихме, че ефектът е много силен в четири различни експеримента и в различни култури“, казва изследователят и съавтор на проучването д-р Кристина Дуранте, професор по маркетинг в Rutgers Business School в Ню Джърси.

„Склонността към инвестиране в еднополовите деца се случва, защото жените се идентифицират повече и виждат себе си в своите дъщери, както и мъжете и синовете“, обяснява тя.

Според д-р Дуранте, констатациите имат отражение върху децата, отглеждани в различни семейства. Ако майките вземат повечето от решенията за разходите на семейството, дъщерите могат да получат повече ресурси от братята си. Но ако бащите контролират семейните финанси, синовете могат да имат по-голяма полза.