Още по темата

Независими дали убеждава шефа си да финансира важен проект или детето да си събере играчките, убеждаването е умение, което е инструмент за успех.

Убедителните хора имат необикновена способност да ви накарат да припознаете техните виждания и начин на мислене. Тяхното тайно оръжие е чарът им. Нерядко харесвате тях повече,отколкото конкретните им идеи.

Ето 15-те трика на "Хъфингтън пост", които изключително убедителните хора използват в своя полза.

1. Те ​​познават своята аудитория

Те познават своята публика в детайли и използват това знание, за да говорят езика на аудиторията си.

Независимо дали повдигат самочувствието на неуверен събеседник, или влизат в експресивния тон на свръхенергичен партньор, те лесно разпознават типовете и откликват.

Тази тънкост отнема време, но гарантира, че ще бъдат чути.

Във видеото вижте няколко полезни трика в борбата да имаме повече приятели и да ни забележат

Източник: Thinkstock/Guliver

2. Те се свързват

Хората са много по-склонни да приемат това, което им казват, след като придобият обща представа за събеседника.

Проучване, проведено сред станфордските студенти показва, че шансовете за успешна сделка се увеличават с 35%, когато отделите няколко минути да представите себе си, преди да опитате да постигнете споразумение.

Ключът тук е да се избегне прекаленото разтакаване. Лицето, с което говориш, е човек, а не противник или цел. Без значение колко убедителен е аргументът ви, ако не успеете да се свържете на лично ниво, той или тя ще се съмнява във всичко, което казвате.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ ТРИКОВЕ, С КОИТО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В МАГНИТ ЗА ХОРАТА

3. Те не са лоши

Убеждаващите хора утвърждават идеите си уверено, без да бъдат агресивни. Те не искат много и не се борят за своята позиция, защото знаят, че тънкостта е това, което побеждава хората в дългосрочен план.

Ако намирате, че сте твърде агресивно, съсредоточете се върху това да сте уверени, но спокойни. Не бъдете нетърпеливи и прекалено упорити. Знайте, че ако идеята ви е наистина добра, хората ще я приемат, ако им дадете време.

4 Те са уверени

Представянето на вашите идеи като въпроси или сякаш те се нуждаят от одобрение, ги кара да изглеждат неубедителни.

Премахнете квалификациите от речта си. Когато се опитвате да бъдете убедителни, няма място за „мисля“ или „възможно е“

5. Те умеят да боравят с езика на тялото

Убедителните хора контролират умело движенията и гласа си. Използването на ентусиазиран тон, поддържането на контакт с очите и накланянето към събеседника, са позитивни жестове на тялото, които спомагат за по-убедителното представяне.

Когато става въпрос за убеждаване, тези неща могат да се окажат по-важни от това, което казвате.

Източник: Thinkstock/Guliver

6. Те са ясни и кратки

Представянето на идеите лаконично е от ключово значение при убеждаването. Когато имате конкретна идея, за това което говорите, е лесно да го обясните на онези, които не разбират.

Добра стратегия тук е да познавате това, което представяте толкова добре, че да го обясните на дете.

7. Те са искрени

Хората гарвитират около онези, които са искрени, защото знаят, че могат да им се доверят. Те са достатъчно уверени, за да се чувстват комфортно в собствената си кожа и мисли.

8. Те потвърждават вашата гледна точка

Изключително силна тактика на убеждаване е да се допусне другата гледна точка. Признайте, че вашият аргумент не е съвършен. Това показва, че сте отворени за компромиси, вместо да се придържате упорито към вашата теза.

Опитайте да използвате изявления като "В това има много смисъл".

Така показвате, че активно слушате това, което те казват, и не просто искате да наложите идеите си.

Убедителните хора дават възможност на другите да имат право на мнение и считат тези мнения за важни. Показват уважение, предразполагайки събеседника си да обмисли всички гледни точки.

Източник: Thinkstockphotos

9. Те задават добри въпроси

Най-голямата грешка, която хората правят, когато става въпрос за слушане е, че не успяват да чуят какво се казва, защото се съсредоточават върху това, което ще кажат по-нататък, или как това, което другият човек казва, ще ги засегне.

Думите излизат силно и ясно, но смисълът се губи. Един лесен начин да се избегне това е да зададете много въпроси. Ще бъдете изненадани колко уважение и благодарност печелите, като задавате въпроси.

10. Те рисуват картина

Изследванията показват, че хората са много по-склонни да бъдат убеждавани от нещо, което има образи.

Убедителните хора се възползват от това, като използват мощни визуални изображения. Когато действителните изображения не са налични или подходящи, тези хора разказват живи истории, които вдъхват живот на идеите си. Добрите истории създават образи в съзнанието на слушателите, които са трудни за забравяне.

11. Те оставят силно първо впечатление

Изследванията показват, че повечето хора решават дали те харесват през първите седем секунди.

Първите впечатления са тясно свързани с положителния език на тялото. Силна поза, здраво ръкостискане, усмивка и отваряне на раменете на човека, с когото говорите, ще ви помогне да се уверите, че първото впечатление, което правите, е добро.

Източник: Getty Images/Guliver

12. Те знаят кога да се отстъпят назад

Проучванията показват, че когато се опитвате да накарате хората незабавно да се съгласят, в действителност те са по-склонни да запазят първоначалното си мнение.

Нетърпеливостта ви ги кара да се противопоставят на аргументите ви в полза на собствените си.

Ако позицията ви е силна, не бива да се страхувате да се отдръпнете и да ѝ дадете време да узрее. Добрите идеи често са трудни за незабавно обработване и малко време може да бъде от голяма полза.  

13. Те наричат хората по име

Името е съществена част от идентичността ви и се чувствате страхотно, когато хората го използват.

Затова убедителните хора използват имената на другите всеки път, когато ги видят. Не бива да използвате името на някого, само когато го поздравявате.

Изследванията показват, че хората се чувстват ценени, когато човекът, с когото говорят, се обръща към тях по име.

Ако сте страхотни физиономисти, но бързо забравяте имена, свържете името с конкретен спомен. Не се смущавайте да попитате повторно, ако го забравите веднага след като го чуете.

Уверете се, че ще запомните името, за да го използвате следващия път, когато се видите.  

Източник: Thinkstock/Guliver

14. Те са удовлетворени от това, което правят

Убедителните хора не печелят битката на всяка цена. Те знаят как и кога да отстоят своята позиция, но все пак често правят жертви, които помагат на тяхната кауза.

Те винаги правят неща за други хора, които ги правят щастливи.

Убедителните хора разбират, че в дългосрочен план това печели хората. Те знаят, че е по-добре да бъдеш успешен, отколкото – прав.

15. Те се усмихват

Хората естествено и несъзнателно отразяват езика на тялото на човека, с когото говорят. Ако искате да ви харесват и да вярват във вас, се усмихвайте по време на разговора и другите несъзнателно ще отвърнат на усмивката ви.

Убедителните се усмихват много, защото имат истински ентусиазъм за идеите си. Това има заразен ефект върху всеки, когото срещат.

5 ключови умения за успех

От конкретно към абстрактно мислене

Един прост начин да се чувствате по-уверени сред хората

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.