Още по темата

Тим Дучет се ражда с вродени катаракти на двете очи, заради които е почти напълно сляп – той има само 10% от зрението, което останалите хора притежават.

Това обаче не му е попречило още като малък да мечтае да види звездите и да се занимава с астрономия, дори и като любител, пише Smartnews.bg.

Представете си какво може да види той през най-големия телескоп в света, който се изгражда в Хавай в момента – във видеото.

Като тийнейджър Тим претърпява операция, която премахва лещите на очите му и това коренно променя живота му.

Липсата на лещи прави така, че зениците му да не могат да се свиват, когато са изложени на силна светлина. За това през деня той не вижда почти нищо и трябва да носи слънчеви очила, за да пази очите си. През нощта обаче, постоянно отворените му зеници му позволяват да види света както никой друг.

Ето разликата, между това как обикновен човек и Тим виждат нощното небе.

Източник: Facebook, Tim Doucette

Очите на Дучет са своеобразен телескоп – тъй като зениците му са постоянно отворени, те събират много повече светлина и той вижда много повече звезди на небето от всеки друг човек.

Тим разказва за първия път, в който е погледнал през телескоп, така: „Аз казах, че виждам нещо, което прилича на поничка и няколко малки звезди в центъра“.

В отговор астрономите около него отсекли, че той няма как да види тези неща с такъв тип телескоп. Е, очевидно той може…

Използвайки спестяванията си, Тим Дучет и съпругата му Аманда, която също е сляпа, тази година откриха обсерваторията DeepSkyEye в Нова Скотия.

Благодарение на операцията, очите на Тим са като камера без обектив и фокусират много повече светлина. „Виждам малко повече светлина от повечето хора“, споделя скромно той. Прочетете още в Smartnews.

Неговата способност да вижда вселената по-добре от всеки друг, въпреки че е почти сляп в делничния си живот показва колко големи за възможностите на човешкото тяло и дух.