Единственото по-лошо от римейк на класически филм е правенето на продължение на филмова класика. И то 35 години по-късно.
По принцип това правило работи. Но не и в случая на Blade Runner 2049 (премиерно по кината от 6 октомври).

Режисираната от Ридли Скот кинотворба от 1982 наистина заслужава култовия си статус. Базирана на книгата на Филип К. Дик – Мечтаят ли роботите за електроовце?, изпълнена с неповторимо нео ноар усещане, равни дози сай фай и екшън, Blade Runner е филм, сравним по влияние и концепция с 2001: Космическа одисея.

Тогава защо смятаме, че Blade Runner 2049 ще си струва?

Режисьорът
До момента Денис Вилньов няма грешен ход. И заради Затворници, и заради Сикарио, но особено заради адски впечатляващия Първи контакт, който беше един от най-силните филми на 2016. Вилньов знае как да се отнася както към драмата, така и към задъхания екшън и още повече – към сериозния, интелитентен сай фай.

Постановката
За да бъде едновременно класен и съвременен, но и да прилича на филма от 1982, Blade Runner 2049 разчита минимално на компютърна анимация. Вместо зелен екран, филмовата вселена на Вилньов е създадена с десетки малки и големи макети (включително гигантски такива на сгради и обширни помещения), стотици реквизитни дрехи и оръжия, както и хиляди изпипани малки детайли. Това прави целия филм по-естествен, нищо че става дума за фантастика.

Харисън Форд
Великият, неповторимият Харисън Форд, който направи Blade Runner легендарен с играта си, отново е тук. Естествено, ролята му има директгна връзка с онази преди 35 години, а за нас този актьорски талант и неповторим глас винаги са добре дошли.

Райън Гослинг
Един от най-големите актьори на нашето време умее най-добре едно – да блести, винаги, независимо каква роля му е поверена. Тук е едновременно жертва и герой, окървавен смелчага, търсещ тежки отговори в едно антиутопично общество в не толкова далечното бъдеще на Земята. „Той не просто играе. Гослинг се просмуква в ролята, която му е поверена”, казва за него Форд. Знаем, че е прав.

Музиката
Саундтракът на оригиналния Blade Runner е поверен на грандиозния Вангелис, който го изпипва в класическо-футуристичен вид. И ние го слушаме до ден днешен. ОК, този път за музиката не отговаря великият грък, но пък за нея се е погрижил може би най-добрият създател на саундтрак звуци в последните десетилетия – Ханс Цимер. Чакаме да чуем всяка нота.