Още по темата

Само в рамките на последните 12 месеца шоубизнесът ни сблъска няколко пъти със сякаш безсмъртния образ на зловещо ухиления клоун. Той често върви ръка за ръка с психопатска усмивка, непредвидими намерения (най-често - зловредни) плюс едно или повече оръжия в ръце.
Джокерът от миналогодишния Отряд самоубийци (съвсем прилична роля на Джаред Лето, впрочем), клоунът Пениуайз от съвсем новата екранизация по ТО на Стивън Кинг, а сега – и в новия сезон на Зловеща семейна история, където клоунът не е един, а цяла армия (или по-скоро – истинска секта).

Съвсем встрани от големия и малък екран, опасните персонажи се превърнаха в истинско явление – в САЩ, Великобритания и Франция бяха регистрирани множество срещи с пременени в клоунски одежди. В някои случаи ставаше дума за нападения, а в други – за глупави младежки игри, целящи да изплашат случайните минувачи. И още по-вероятно – да спечелят на някого бърза интернет слава.

Къде обаче се корени това явление?

Видеозаписи от появата на мъже, облечени като клоуни, по улиците на Великобритания, 2016.
Видеозаписи от появата на мъже, облечени като клоуни, по улиците на Великобритания, 2016.

Детският страх
Въпреки че най-често са свързвани с детски забави, циркови представления и шоупрограми за подрастващи, в изследване на University of Sheffield четем, че „повечето деца не харесват клоуни. Някои от тях ги описват като плашещи и неразбираеми.“ Специалисти от California State University, Northridge пък обясняват, че „децата се притесняват от вида на познатата форма на човешко тяло, към което е прикрепено абсолютно непознато лице“. Често детският страх от клоуни намира естествено продължение в зрелите години.

Коулрофобия
Това е техническото определение за „страх от клоуни“. Терминът е подлаган на множество критики от психолози и психиатри. Някои го определят като „класическа фобия“, но като такава тя все още не присъства в официалната документация на Световната здравна организация. Встрани от детския страх, при зрели индивиди коулрофобията би могла да се дължи на травмиращи преживявания или сензационалистки новини за сблъсъци на хора с „клоуни-убийци“.

Епидемията
Подобно на множество други социални явления, така наречената „епидемия от клоуни-убийци“ сякаш започва от нищото. Но след нейния пик през 2016, през 2017 тя не отшумява. Всичко започва през август миналата година, когато 9-годишно момче от Южна Каролина споделя с майка си, че няколко мъже, облечени като клоуни, са се опитали да го накарат да дойде с тях в гората. До края на октомври американската полиция регистрира стотици срещи с предрешени като клоуни хора – и то в почти всички щати. Явлението бързо се пренесе в Европа, но сякаш също толкова бързо отшумя... поне до септември 2017, когато британската полиция получава сигнал за забелязан „клоун-убиец“ в парк в графство Есекс. От Манчестър пък пристигат новини за облечени като клоуни мъже, които се хвърлят върху прозорците на коли, причинявайки сериозен стрес на шофьорите и особено на пътуващите с тях деца.

Вечният образ
Скритият зад маска човек е архетипен образ, който никога няма да изчезне от човешката история. Независимо дали става дума за религиозни церемонии, народни обичаи или маскарадни игри, маската винаги е била силен символ – при това невинаги негативен. Мистерията и неяснотата, която носи маската – с нейните фантасмагорични, хипеболизирани или изкривени черти, остава важна част от човешката култура. Попкултурата прегръща този образ – както под формата на супергерои, така и като суперзлодеи. Джокера, Пениуайз, хорър рап групата Insane Clown Posse – шоубизнесът не може да се наслади на клоуните-убийци.

Джон Уейн Гейси и Клоунът Пого.
Джон Уейн Гейси и Клоунът Пого.

Единственият истински
Въпреки всички притеснения, обаждания в полицията и раздувана от медиите истерия, скорошната история познават точно един истински клоун-убиец. Който обаче е по-страшен от всички комиксови и филмови кошмари. Между 1972 и 1978 г. американецът Джон Уейн Гейси изнасилва и отнема живота на 33 младежи. Неугледният Гейси обаче е познат не толкова със собственото си лице, колкото като измисления от самия него персонаж – Клоунът Пого, в който се превъплъщава многократно на благотворителни детски събития. Той не само попада зад решетките, но и е екзекутиран през 1994 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК