Накратко

  • Музика и кино - завинаги.

Още по темата

Антъни Хопкинс
„Цял живот композирам музика. И ако в училище имах малко повече акъл, щях да продължа обучението си в музикална академия. Но се случи така, че станах актьор”, обяснява един от най-, най-великите в света на киното. Дълго време нямахме възможност да чуем колко добър музикант и композитор обаче е той. Слава на всички богове, през 2011 сър Антъни Хопкинс, заедно със City of Birmingham Symphony Orchestra представиха негови оригинални композиции, както и подборка от музика към някои от най-известните филми, в които е играл. Всичко това бе събрано в отличния лайв албум, кръстен простичко Composer.

Гослинг на SXSW Music, Film + Interactive Festival 2015.
Гослинг на SXSW Music, Film + Interactive Festival 2015. Източник: Getty Images/Guliver

Райън Гослинг
Мнозина все още смятат, че пианистът, композитор и певец от La La Land е просто поредната роля на Гослинг. Всъщност много преди да се яви на кастинг за този филм, той е действащ музикант, макар че рядко подчертава това, дори по време на интервюта. Заедно със своя добър приятел Зак Шийлдс, Гослинг основава групата Dead Man’s Bones, в която свири на китара, бас, пиано, а освен това и пее. Правят страхотен алтърнатив рок с леки готик забежки, а в записите на единствения им за момента албум от 2009 участва и много симпатичният детски хор Silverlake Conservatory Children's Choir. Който пък е създаден от Flea от Red Hot Chili Peppers. Няма нищо случайно.

Джармуш на Cannes Film Festival 2016.
Джармуш на Cannes Film Festival 2016. Източник: Getty Images/Guliver

Джим Джармуш
Режисьорът-пънкар е отговорен за едни от най-силните инди продукции, за които се сещаме. В тях участват един куп музиканти (най-често – Иги Поп и хората от Wu-Tang Clan), а музиката винаги играе особено значение. Той свири и записва с различни други музиканти още от 80-те, но през последните години работи най-вече с майстора на лютня Йозеф ван Висем и експерименталната банда SQÜRL. Естествено, съвместнвата им музика често попада и във филмите на Джармуш.

Джони Деп и Hollywood Vampires в Херборн, Германия през 2016.
Джони Деп и Hollywood Vampires в Херборн, Германия през 2016. Източник: Getty Images/Guliver

Джони Деп
Той наистина прилича на рок звезда. И се държи точно като такава. И все пак, колко от почитателите на филмите, в които участва, знаят, че още от средата на 90-те Деп записва? И то не с кого да е! Участва в две парчета на брит великаните Oasis, свири в първия соло албум на Шейн МакГауан от The Pogues, помага в албуми на Мерилин Менсън, свири със Стив Джоунс от The Sex Pistols и Flea от Red Hot Chili Peppers. Най-важно обаче е участието му в Hollywood Vampires, където заедно с Алис Купър и Джо Пери от Aerosmith свирят свои парчета и кавъри на велики рок пиеси.

Йохансон пее заедно с The Jesus And Mary Chain на фестивала Coachella 2007.
Йохансон пее заедно с The Jesus And Mary Chain на фестивала Coachella 2007. Източник: Getty Images/Guliver

Скарлет Йохансон
Не се учудихме, когато разбрахме, че Скарлет Йохансон е решила да издаде първия си соло албум. Удивителното беше, че вместо захаросан поп (като Хилъри Дъф, например), актрисата е решила да запише колекция кавъри на великия Том Уейтс. Резултататът се наричаше Anywhere I Lay My Head и беше доста добър, както и втория албум на Скарлет - Break Up, вдъхновен от Бриджит Бардо и Серж Гейнсбург.