Още по темата

Наричат ги Хамер или Хамар. Те са едно от най-популярните племена в Югозападна Етиопия. Населяват територии източно от река Омо и имат села в Турми и Димека. Полуномадското, пастирско племе наброява около 42 000 души.

ВИЖТЕ БИТА НА ПЛЕМЕТО ХАМАР В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Хамар са най-известни с церемонията си за прескачане на волове. Събирачи са на мед и това, заедно с отглеждането на стадата, е смисъл на техния живот. Те остават за по няколко месеца там, където има трева за добитъка. Наоколо строят кръгли колиби. Свърши ли тревата, се преместват. Така живеят от векове. Някога ловували, но дивите прасета и малки антилопи са почти изчезнали от земите им.

Често семействата обединяват добитъка си. През сухия сезон цели семейства отиват да живеят в пасищни лагери със своите стада, където оцеляват само с мляко и кръв от говедата. Точно както при другите племена в долината, добитъкът и козите са в центъра на живота на Хамар. Само с едър рогат добитък и кози може да се плати дар за булката и само срещу това един мъж Хамар може да се ожени.

Хамар имат разделение на труда по пол и възраст. Жените и момичетата отглеждат култури като сорго, боб, царевица и тикви. Те отговарят и за събирането на вода, за готвенето и грижата за децата.

Момчетата започват да помагат на семейството, като отглеждат козите от осемгодишна възраст. Младите мъже в селото работят на нивите, защитават стадата или плячкосват добитък от други племена, докато възрастните хора пасат добитъка, орат земята с плуг и се грижат за пчелните кошери в акациевите дървета.

Понякога, за задача като правенето на нов покрив или прибиране на реколтата, жената кани съседите си да се присъединят към работното парти в замяна на бира или коза, специално заклана, за да ги нахрани.

Отношенията със съседните племена са особени. Нападенията за кражба на добитък и контра-нападенията са постоянна опасност.

Гледайте новите епизоди на „Без багаж“ всяка неделя от 13ч. по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от приключенията на "Без багаж":

Племената от долината Омо

Да отпътуваш към 2010 г.? Да, възможно е!

Едно от най-великите открития на археологията

Хората, които ядат буболечки

Кои кактуси спасяват от жажда, глад и болест

Припомнете си последното приключение на „Без багаж“ във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.