Още по темата

Монте Албан е важна спирка за пътешественика. Защото само на това място можем да се запознаем едновременно с културите на Олмеки, Сапотеки и Микстеки, обитавали последователно района за период от 1500 години.

Първите признаци на сложното общество в Мезоамерика са дали Олмеките - древна цивилизация, живееща в тропическите низини на южно централно Мексико.

ВИЖТЕ СЪКРОВИЩАТА НА МЕЗОАМЕРИКА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Мистериозната Олмекска цивилизация процъфтява от 1200 г. пр. Хр. до 400 г. пр.н.е. и като цяло се смята за предшественик на всички следващи мезоамерикански култури като маите и ацтеките. 

Влиянието и търговската им дейност се разпространяват от 1200 г. пр.н.е., чак до днешна Никарагуа. Монументални свещени комплекси, масивна каменна скулптура, игри с топка, пиене на шоколад и животински богове са характерни за културата на Олмеките.

Олмеките обичали да смесват животни, за да създават странни и прекрасни същества, като например кръстоска между човек и ягуар, което може би е било тяхното висше божество.

Най-поразителното наследство на олмекската цивилизация са колосалните каменни глави. Те всички имат уникални черти на лицето, така че те могат да бъдат считани за портрети на действителни владетели.

Главите могат да бъдат с височина от почти 3 метра и тегло 8 тона, а камъкът, от който са били обработени, в някои случаи е транспортиран на 80 километра или повече, вероятно използвайки огромни речни платформи от балса. 

Фактът, че тези гигантски скулптури изобразяват само главата, може да се обясни с вярването в мезоамериканската култура, че само главата носи душата.

Микстеките са местните мезоамерикански народи, населяващи съвременните мексикански щати Оаксака, Гуереро и Пуебла.

Символиката и иконографията на системите за писане, открити в целия древен свят, са очарователни, но не са нищо повече от онези, които са се развили в древната Мезоамерика.

Независимо от средиземноморските или азиатските култури, тук са се развили няколко различни типа писане преди завладяването, които представляват уникално интелектуално постижение в тази част на новия свят.

Микстеките избират да пишат чрез писмени знаци и картини и по-специално, с картинни сцени, изобразяващи исторически събития като раждане, брак, коронация, война и смърт, докато писмените символи записват датата на събитието и идентифицират хората и местата.

Уникално за Микстеките е, че името на човек често е неговия рожден ден.

Цивилизацията на сапотеките процъфтявала в долината на Уахака в продължение на поне 2500 години. Сапотеките са оставили археологически доказателства в древния град Монте Албан под формата на сгради, впечатляващи гробници и погребални предмети, включващи изящни златни бижута.

Монте Албан бил един от първите големи градове на Мезоамерика и център на Сапотекската държава, обхващаща по-голямата част от територията на днешния мексикански щат Уахака.

Свидетелства за сапотекската цивилизация са открити от 16 век пр. Хр. Трите долини били разделени между три общности, разделени от 80 кв.км. ничия земя в средата, където днес се намира град Уахака.

Откритите изгорени храмове и жертвоприношения на пленници говорят, че тези народи са враждували помежду си.

В същия период, изникнал нов градски център точно над тази ничия земя.

От върха на планината той „гледал“ към трите долини и бил наречен Монте Албан.

Гледайте новия епизод на „Без багаж“ тази неделя, от 13 ч., по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук

Вижте още от пътешествията на „Без багаж“:

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по чудо върху мантия

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо сградите в Мексико Сити потъват

Невидимото в Ангкор Ват

Припомнете си последното приключение на „Без багаж“ във видеото:

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.