Още по темата

Пътувайки из долината на река Омо в Етиопия, екипът на „Без багаж“ чуват за племето Каро. Една тайна на този народ е повод те да се отправят към земите на Каро.

Това е „минги“ - понятие табу. Тази дума рядко се изговаря на глас в долината Омо.

Минги е вярването, че бебето е "проклето", ако се роди извън брака или още по-абсурдно - ако горните зъби на детето се появят преди долните.

За децата, които Каро са обявили за "минги", се смята, че ще донесат на племето суша, глад или болест - затова те трябва да бъдат убити. 

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ПЛЕМЕТО КАРО В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

На 14 юли 2012 г. старейшините на племето официално се отказва от практиката Минги, която е свързана с жертвоприношения на деца.

Каро виждат, че племената около тях наброяват по няколко десетки хиляди, докато те самите са не повече от 1500 души. Каро осъзнават, че трябва да увеличат броя си ако не искат да изчезнат.

Семействата от Каро, чието единствено модерно притежание е AK47, се занимават с оръжия, които използват за кръвопролития срещу хора, при нападения за кражба на добитък. В икономиката на издръжка, базирана на селското стопанство и наводненията, набирането на едър рогат добитък е единственият начин младият човек да натрупа богатството, от което се нуждае, за да плати на семейството на бъдещата си съпруга преди брака.

Освен това, Каро не могат да се женят преди да минат през сложната церемония на прескачане на волове, която при тях се извършва веднъж на цели 7 години.

Това означава спад на броя на избираемите ергени и увеличаване на броя на децата, родени от неженени двойки.

В миналото, за да се запази племенната чистота и да се предотврати брака между племената, такива съюзи не са били одобрявани от старейшините, а бебетата се считали за Минги или проклети и били убивани. 

Хиляди деца са били жертвани като Минги. Близнаците били убивани задължително. Безпомощните кърмачета обикновено били изоставяни в храстите, далеч от селото, хвърляли ги в река Омо или ги задушавали като напълвали устата им с пръст.

Невъзможно е да се разбере колко деца са преживели тази съдба, но тъй като практиката е толкова стара и вкоренена, изследователите смятат, че броят им е многохиляден.

Прекратили ли са Каро жертвоприношенията на деца и какво ги е накарало да го сторят след векове строго следвана традиция?

Гледайте „Без багаж“ - тази неделя, 13 ч. по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от приключенията на "Без багаж":

Хамар - племето, обсебено от стремежа към красота

Кои кактуси спасяват от жажда, глад и болест

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по чудо върху мантия

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Едно от най-великите открития на археологията

Припомнете си последното приключение на „Без багаж“ във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.