Още по темата

Шотландецът Марк Бомонт постави нов световен рекорд, като с велосипед обиколи света за 79 дни, предаде изданието Independent.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОКОЛОСВЕТСКАТА ОБИКОЛКА НА МАРК С КОЛЕЛО

Вдъхновен от книгата "Около света за 80 дни" на Жул Верн, 34-годишният любител на състезанията по издръжливост приключил околосветската си обиколка с велосипед на 18 септември в Париж.

На работа с колело, възможно е - вижте три истории

Именно от френската столица Бомонт започнал околосветската си обиколка на 2 юли.

Той изминал около 29 000 км на териториите на 16 страни. Бомонт изминавал средно по 370 км дневно, като всеки ден въртял педалите по 16 часа, а за сън отделял по 5 часа.

Рекорд на Гинес: Изкачване на 2574 стъпала с велосипед

333 км/ч с... велосипед! (видео)

Той прекосил Русия и Монголия, преди да стигне до китайската столица Пекин, откъдето със самолет пристигнал в Австралия.

Зеления континент шотландецът прекосил от запад на изток. След това прекосил и Нова Зеландия, преди да отлети със самолет за САЩ.

Северна Америка Бомонт също прекосил от запад на изток, като започнал пътешествието си от Анкоридж, Аляска.

Този етап приключил в Халифакс в канадската провинция Нова Скотия. След това велосипедистът пристигнал със самолет в Португалия, откъдето стигнал до Париж.

"Това бяха най-дългите два месеца и половина в живота ми

-най-изтощителното изпитание, на което подложих тялото и мозъка си", казва Бомонт, след като финишира пред Триумфалната арка.

"Всеки ден сам по себе си бе изпитание за физическата и умствената ми издръжливост", споделя велосипедистът.

Той подобри световния рекорд с 44 дни. През 2008 г. шотландецът обиколил с велосипед света за 194 дни, но по-късно друг велосипедист направил същото за 123 дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.