Още по темата

В поредния епизод на „Без багаж“ за Мексико тази неделя ще видим граничещи сякаш с магия и вещерство техники за получаване на чудни цветове и то само от естествени материали. Тайните си ще споделят семейство от народа Сапотеки, населяващи района на Уахака.

Суровините, които сапотеките използват от хилядолетия са кори, корени, дървесина, листа, цветове, семена, плодове или цялото растение. Използват само дъждовна или снежна вода. За извличане на багрилото могат да се използват както пресни, така и изсушени растения.

Централната долина в Уахака е място, богато на растителни и животински багрила от времето преди Колумб. Испанците донесли соли и оксиди, използвани като цветни тонери и фиксатори, които обогатяват естествените багрила.

Сред естествените багрила, налични в района на Уахака, кушинелът е най-ценният в света. Кочинийл или Dactylopius коки са насекоми - паразити, родени в тропическа и субтропична Южна Америка, както и в Мексико и Аризона. Това насекомо живее на кактуси от род Opuntia, хранейки се с растителна влага и хранителни вещества от растенията.

Инсектите произвеждат карминова киселина, която обикновено е около 20 - 24% от теглото на сухите насекоми и може да бъде извлечена от тялото и яйцата им, след това смесена с алуминиеви или калциеви соли, тя се превръща в карминова боя, позната също като кохинеална. Днес карминът се използва главно като оцветител в храната и червилото.

От древни времена в Централна Америка карминовото багрило се използва за оцветяване на тъкани и се превръща във важен експортен продукт по време на колониалния период. 

Сапотеките са една от най-важните цивилизации на Мезоамерика. Те били фермери, тъкачи, ковачи и грънчари. Заедно с маите, те били са единствените култури в района, които създали цялостни системи за писане.

Нямаме търпение да видим новите епизоди на „Без багаж“ за Мексико!

Всички минали епизоди можете да гледате тук

Вижте още от пътешествията на „Без багаж“:

Магическите растения на древните индианци

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо сградите в Мексико Сити потъват

Андалусия - най-веселата част от Испания

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.