Още по темата

Приключенският екип ще на „Без багаж“ ни отведе още веднъж до Ангкор Ват тази неделя, за да ни разкрие някои любопитни факти.

Много от туристите, които посещават древните структури изобщо не разбират къде са попаднали и минават покрай истински шедьоври без да подозират каква съкровищница е всичко наоколо.

ВИЖТЕ АНГКОР ВАТ ПО ЗАЛЕЗ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Без багаж“ споделя в епизода някои от своите „открития“ като например:

- Ангкор Ват означава "Градски храм". Нови нови храмове и руини се откриват почти всяка година.

- Ангкор Ват е основната причина за над 50% от посещенията на международните туристи в Камбоджа всяка година. Камбоджаните се гордеят с древния си паметник толкова много, че го поставят на камбоджанския флаг през 1850 г.

- Ангорските развалини се простират на повече от 400 кв. км. Много посетители погрешно посещават само няколко от най-известните храмове.

- Ангкор Ват е необичайно ориентиран на запад, посока, характерна за смъртта в индуистката култура. Археолозите не са наясно защо древните строители са избрали да се отклонят от нормата да ориентират структурите на изток.

- Барелефите в Ангкор Ват се четат по посока обратна на часовниковата стрелка, което е още една индикация, че храмът е свързан с погребални ритуали.

- Също необичайно за времето на строителството, Ангкор Ват е посветен на хиндустското божество Вишну, вместо на управляващия крал.

- Оригиналната външна стена в Ангкор Ват обгръщала храм, град и кралски дворец, заемайки площ от 820 000 кв. м. Днес от стената не е останало нищо.

- Кхмерските тухли са свързани почти невидимо, като е използвана растителна каша, а не хоросан.

- Много посетители не осъзнават, че повечето повърхности на храмовете в Ангкор някога са били боядисани. До днес са оцелели само малки следи от боята на няколко храма.

Гледайте епизодите на „Без багаж“ всяка неделя от 13 ч. по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук

Вижте още от пътешествията на „Без багаж“:

Магическите растения на древните индианци

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо сградите в Мексико Сити потъват

Андалусия - най-веселата част от Испания

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.