Още по темата

Мислите си, че не живеете на хубаво място – не ви харесва локацията, съседите или видът на дома ви? Вярвате, че на друго място ще ви харесва повече, в друга държава например?

Помислете отново, защото това, което си пожелавате може да се сбъдне, но дали ще ви допадне? Представете си, че се преместите в друга страна и се окаже, че там климатът е кошмар за вас.

Най-секретните места на света

Най-зловещите места на Земята

Да, има такива места. Екстремни климатични условия се наблюдават на различни места по целия свят, но в определени райони екстремното време е част от ежедневието и прави живота там труден и даже невъзможен.

Новото видео в канала „7-те най“ на Vbox7.com представя 7 от местата с най-екстремни метеорологични условия:

1. Маракайбо, Венецуела – вечната буря

В този район целогодишно се формират големи гръмотевични облаци. Има мълнии 160 дни в годината. „Вечната буря“ произвежда около 250 мълнии на час, но повечето от тях са в небето и не удрят земята.

2. Мегхалая, Индия – дъждове без край

В този индийски щат са Черапунджи и Моусинрам – две от местата по света с най-много валежи. Това прави живота тук труден. Местните хора имат специални дъждовни обичаи, облекла и навици.

3. Дащ е лут, Иран – пустинята на пустините

Много места претендират за най-гореща точка на планетата, но учените измериха тук цели 71 градуса по Целзий. Това разкриват данните, събрани от сателит на НАСА в периода 2003 – 2005 г. Ветровете там също са силни.

4. Маркансу, Таджикистан – долината на вихрушките

Източник: Thinkstock/Guliver

Това е суха, безжизнена планинска долина, високо в Памир. Почти всеки следобед тук задухват силни ветрове, които вдигат във въздуха прашни вихри, някои от които със силата на торнадо. Хората в миналото смятали, че това са лоши духове. Често вихрите са вдигали в небето цели кервани.

Кои са останали места вижте във видеото горе.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.